torsdag, juli 12, 2007

svenska villaklassikern på 3.55

Häromdagen startade ett blygsamt i sammanhanget men dock projekt att anlägga en liten träaltan på baksidan av huset. På framsidan tittar inte solen fram förrän tidigt på eftermiddagen, och vill man ha lite morgonsol så får man alltså vackert söka sig till baksidan. Den förre ägarens provisoriska lösning med ett par EUR-pallar har fått bli kvar alldeles för länge. Förutom att de aldrig varit särskilt snygga har de dessutom murknat betänkligt, och det är svårt att placera ett bord på ett stadigt sätt med så stora glipor mellan brädorna.

Eftersom jag tillhör de som inte fötts med en skruvdragare i handen startade projektet med lite litteratur- och nätsökningar. Alltid pålitlige (?) Martin Timell hade naurligtvis en hel steg-för-steg-anvisning på TV 4:s hemsida, så det var bara att sätta igång. Dag 1 börjde med att gräva en försvarlig grop och införskaffas en del virke. Det tog en stund. Dag 2 färdigställdes gropen, varpå grus och det mer skrymmande virket (plus markduk, trallskruv m.m.) behövde fraktas hem.

Släpkärror hyrs antingen på fyra eller 24 timmar. Två vändor till grustaget och en till Bauhaus på under fyra timmar - kunde det gå? Efter att ha kört non-stop hela eftermiddagen, tömt två gruslass med skyffel hemma på tomten och slitit som en vettvilling i brädhögarna på Bauhaus sladdade jag in på Statoil med hela fem minuter tillgodo! Det kändes otroligt bra, och som om jag kvalificerat mig till de mer seriösa villaägarnas skara. Det är en sådan där sak som man skall hänga över staketet och säga - helt naturligt och i förbifarten - till grannen; "Joråvettuatt, lite körigt i eftermiddags... två lass grus och ett lass virke på under fyra timmar"

Nu är Dag 3 till ända, gruset är flyttat till gropen och jämnats till och betongsten lagts i hörnen och vägts av hjälpligt så att de ligger i våg. Ramen till trädäcket har också börjat sammanfogas. Känns bra så här långt - när det är klart skall jag inviga med en champagnebrunch!

Inga kommentarer: