måndag, november 03, 2014

moments (**), barcelona

För första gången skulle sonen följa med på fine dining. Att ta med en 11-åring på stjärnkrog kan ju innebära sina utmaningar, men vi har ju ätit ute relativt ofta ändå och det brukar gå bra. Så också denna gång. Han visade stor nyfikenhet innan, och ställde många frågor på det där bra sättet då man märker att man faktiskt flyttar någons gränser.

Moments är en av Katalanska stjärnkocken Carme Ruscalledas restauranger. Huvudnumret är såklart den trestjärniga Sant Pau en bit utanför Barcelona, men inne i staden driver hon tillsammans med sonen Raul Balam en tvåstjärnig restaurang, belägen i lyxhotellet Mandarin Oriental.
Entrén är pampigt lyxig, och mottagandet varmt, personligt och uppmärksamt. Jag har förvarnat om att en av gästerna i följet är ett barn, vilket inte föranlett några som helst reaktioner. Tvärtom är personalen genomgående duktiga på att ge sonen anpassad uppmärksamhet, och sommelieren skojar med honom när han får sina fruktjuicecocktails.

"Double whisky on the rocks, Sir!" - eller passionsfruktjuice med kanel á 12 Euro glaset...
 
På det planet är det en fantastisk upplevelse för killen som aldrig varit i närheten av den omsorg som här uppvisas. Våt handduk innan maten. Linneservett på silverbricka. Brödsmulsspade. Handväskpall.
Handväskpall.
Med mina engelska restaurangbesök i färskt minne så är det ett snäpp upp på det formella matsalsarbetet, utan att för den skull kännas det minsta stelt och fisförnämt. Bra gjort!

När man är i Barcelona måste man ju inleda med cava. Husets inhemska bubbel på ett sådant här ställe borde ju vara valt med omsorg och kanske omvända en cava-skeptiker som undertecknad. Balma har visserligen legat på ekfat en tid, men det vill sig inte ändå. Det engagerar inte, helt enkelt. Mostly harmless.

Tre olika appetizers serveras – föredömligt presenterade i en liten folder…

Autumn ”Nem” är en liten vårrulleliknande historia med rårivna grönsaker och shiitake. Okej, men lite för mycket råkostsallad för mig.

 
Grape Harvest Cookie hade en god samling välbalanserade smaker…

 

…medan pilotan var som en lyxig kåldolme! Min favorit i trion; övriga höll Nem högst.

Vinlistan innehöll inga halvflaskor. Sommelieren förklarade artigt men tvärsäkert att halvflaskor har sämre kvalitet och att många högkvalitetsproducenter inte ens gör halvflaskor. Oh, well… ge mig ditt vinpaket, då.
Marques de Riscal 2013 Sauvignon Blanc hade en väldigt ren, druvtypisk doft och karaktäristisk smak med inslag av svarta vinbärsblad och lime. Bra längd och frisk. Men illusterar också risken med att köra vinpaket på finkrog - vinet är inte i närheten av maten i kvalitet.

 
Hasselnötskräm, kvitten, ål – mycket bra, fräsch rätt med bra texturblandning. Kvitten en positiv överraskning här; den gjorde helheten.


Lobster ”coca” med bl a mozzarella – också en mycket god rätt som jobbade med harmonier och inte kontraster.

Nästa vin var Ekam; riesling från Pyréneerna som var frisk, ren, krispig med touch av tropisk frukt. Eftersom sommelieren valt detta till anklevern undrade jag vid serveringen om det hade någon sötma i sig, men fick klart för mig att det var trams det där med att servera sötare viner till anklever. Syra och friskhet behövdes till det feta, förklarade han. Måste säga att jag gillar när någon tänker själv och inte bara utgår från konventioner. Och visst funkade det här bra till anklevern.

 
Foie gras  med kontraster – kvällens rätt för mig. Fantastisk lever som var smältade god och med otroligt välplacerade smak- och texturbrytningar!

Nästa vin var en chardonnay från Castell de Raimat, som enligt sommelieren fått viss fatkontakt. Viss…? Fatkaraktären var oerhört framträdande, med vaniljomsvept tropisk frukt i doften liksom i smaken. Vilket gjorde det en smula endimensionellt.

Marulk i sin fond med puré – alldeles för slätstruken rätt som påminde om anonym fisk med potatismos. Kvällens besvikelse. Hör inte hemma på en tvåstjärnig restaurang.

Redan till nästa rätt var man dock tillbaka i sadeln. Iberiskt fläsk med äpple påminde om klassiska revbensspjäll med äpplemos och var möjligen lite salt i överkant, men mycket bra! Ett vin jag inte hann fånga namnet på (mer än att det var gjort på carignan/grenache) var helt okej till.

Ostarna presenterades väldigt pedagogiskt på en medföljande liten broschyr, och hade sina individuella tillbehör.
 
Höga betyg för såväl presentation, urval som tillbehör. Även ostskeptikern sonen gillade det…

 
Ett malagavin MIR från Rodriguez hade valts ut för att passa till desserterna – vilket det gjorde. Även om den första väckte en del frågor. Idén med en ”söt sallad” i form av en Autum Ikebana kanske var kul, men avocado hör faktiskt inte hemma på efterrättsbordet. Väldigt blandade intryck – delvis bra, delvis mindre så…

Hyllningen till Patricia Urquiola – arkitekten m.m. som designat det guldinfattade taket på restaurangen – riskerade att bli rent skådebröd, men visade sig vara riktigt god!

Guldtak!
 
 
Den avslutande Gaudi’s dragon var dock skådebröd per definition – ett slags kaksfigur gjord för att efterlikna Barcelonas husgudsarkitekt Gaudis drakstaty… Men mer än ätbart, i det här fallet – riktigt bra till och med! Den här pretentiösa känslan av mat och konst i något slags förening känns väldigt osvensk och lite befriande... I grunden föredrar jag det nordiska kökets känsla för ursprung, råvarukvalitet, metod - men visst är det lite kul att på fullaste allvar får en pepparkaksödla till kaffet?

Som helhet – en mycket stabil tvåstjärna! Jag rankar nog det här besöket högst av mina tre stjärnkrogar i höst. Även om det finns någon dip så är det en hög nivå på det allra mesta. Hustrun är nöjd men inte överväldigad - Palais Coburg, Wien,  ligger fortfarande högt på hennes lista... Sonen är imponerad över den bemannade garderoben som plockar fram hans jacka utan någon biljett eller annat (nå, så värst många hoodies i 11-årings storlek trängdes inte där...). Mätta och nöjda promenerade vi de fyra kvarteren hem i den ljumma höstnatten...

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Intressant och gott som det verkar! Men att servera Riscal & Raimat i ett 2-stjärnigt vinpaket är inte ok.
Rent av upprörande, om du frågar FV ;)

konjären sa...

Upprörande var ordet, sa K... Vinnoteringarna är som synes av det summariska slaget. Ekam stack möjligen ut lite positivt. Och omdömet "stabil tvåstjärna" får i detta avseende endast ses i koppling till mat och service; inte vinpaketet.... 😊

Korkdragaren sa...

Vinpaketen är alltid på en låg vinnivå, det har mycket med att göra att det är en ny företeelse i Spanien. Kollar man vad spanjorer, med undantag så klart, beställer så är det chockerande ofta den typen av vin.
Nog en återspegling av det.

Avokado i desserten är förmodligen en lek med idéer från västra sydamerika som är hett nu, framförallt Peru men även närliggande Ecuador där avokado är vanligt i desserter, tex som glass.