måndag, augusti 05, 2013

lilbert & fils grand cru bdb (hlf)

Något av det roligaste man kan köpa på bolaget om man är lite lat, gillar champagne, är hyfsat nyfiken och inte värderar kron/kvalitet till sista millimetern - det är ett sexpack blandade halvflaskor. Ett ordstäv lyder ju att en magnumflaska champagne är alldeles lagom om bara en dricker. Jag går åt andra hållet; en halvflaska är perfekt för två. Att korka upp en helbutelj görs sällan när det handlar om "bara" hustrun och jag, men en halvflaska petar vi gärna i oss medan man småplockar med maten eller bara som en terassdrink i solen.


Med risk för att göra reklam så har Scandinavian Food & Wine fattat detta och plockar ihop olika mer eller mindre intressanta småflaskor och paketerar som "provningslådor". Och visst kan man riva av alla sex som en provning vid ett tillfälle, eller som vi gör: plocka en då och då för vardagslyxens skull. Ett annat tips är som bröllopspresent. Ett sexpack halvflaskor med två bättre champagneglas till blir något som håller romantiken uppe ett tag efter bröllopet och som samtidigt lämnar et bestående minne. Och nej, jag är fortfarande inte sponsrad.


Oh well... vinet var det. Jag fastnade den här gången för Champagneprovarlåda 9, och först ut blev en blancs de blanc grand cru från för mig hittills okände Lilbert & Fils. Utan att vänta sig något så blir man ju lättare positivt överraskad, och det blev vi båda av det här. Stor, relativt komplex doft av lite bokna vinteräpplen, nötter, toast, brynt smör och med drag av såväl lite champinjon som citrustoner i bakgrunden. Smaken är fyllig, nötig, toastig, lätt champinjonig utan att bli störande och med en välgörande men diskret blodgrapebeska i eftersmaken. Mycket god, blir det samlade omdömet, och något jag gärna skulle köpa igen även om jag kanska väntat mig en lite stramare och mer citrusmarkerad syra. Överlag kändes viner oväntat moget. Men, som sagt, gott!

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Låter gott. Kolla här:

http://www.atomwine.dk/group.asp?group=2358

konjären sa...

Det var som sagt riktigt gott, och när man nu läser lite mer (tack för länken!) låter det ju inte så konstigt. Juhlin är positiv också, fastän jag ju snarare fick känslan av ett mer moget vin än ett som han beskriver det mycket långsamt mognande dito...

Jag noterar att både standardcuvéen och deras Perle (en Vieilles Vignes om jag fattar det rätt) finns att beställa vi BS!