måndag, augusti 12, 2013

1952 giacomo conterno barolo riserva och andra italienska storheter i gävle

Efter succén för ett par veckor sedan med en eftermiddagsprovning av gammalt franskt och bring-your-own-food så upprepar Vinmannen konceptet med samma fina resultat. Det hela är skenbart enkelt, om än det ligger mängder med jobb att samla på sig vinerna. Nu omsätter Vinmannen så pass mycket gammalt vin att de här provningarna i någon mån mer har karaktären av garderobsstädningar. Det kan börja med att han av en slump (som det så självklart ofta gör) trillar ned en gammal Biondi-Santi eller en 80-tals Gaja i Vinmannens utsträckta händer. Eller en Giacomo Conterno Barolo Riserva från 1952. Och utifrån det hittas ett tema och komponeras en provning som få kan matcha. Och prismässigt - 900 kr per person då vi är dussinet fullt med Vinmannen inräknad -  är det naturligtvis ett klipp.
Lokal tillhandahölls generöst av en av Gävles många vinvänner i en våning nära stationen; bekvämt för oss tågburna som och Järvsömannen och undertecknad.
Efter en kort introduktion till Italien och italienska viner började Vinmannen utan större omsvep hälla upp i flighter om 3; var flight med ett eget undertema. Allt serverades öppet och med några välvalda ord om varje vin. Jag roade mig som jag ofta gör vid provningar att sätta något slags betyg på min femgradiga skala med + och - . De ska inte ses som absoluta utan relativa graderingar, dvs bör inte tas ur sitt sammanhang...
Flight 1 - Toscana Classico
Glas 1 - 1997 Vino Nobile di Montepulciano, Avignonesi
F: Mognande röd utan vare sig tegel eller blåstick

D: Sammetslen doft (om det nu går att beskriva så…), mörka söta körsbär, viss kryddighet och inslag av pomerans.
S: Frisk körsbärsfrukt, körsbärskärnor, fylliga drag av torkad frukt och en särskilt inledningsvis nästan aggressiv, fräsande syra som dock rätade upp sig efterhand.

Mycket gott som helhet. Blev kvällens vinnare – lite otippat för mig som hade det först på 4-5 plats. Bäst i flighten, dock…  (3+)


 Glas 2 – Brunello di Montalcino Caisano Colombaio 1990

F: Lätt rödbrun
D: Svårplacerad, inledningsvis med ett orent drag som dock vädrar ut efterhand. Hittar lite körsbär och en omisskännlig coca-cola-arom!

S: Tunn, lite syrlig, ganska fruktlös. Vaknar efterhand, men är otvetydigt en ”off-bottle” utan att vara tydligt korkdefekt.
Synd. Det kändes ändå att det fanns potential i vinet. (2-)

Glas 3 – Biondi-Santi 1980

F: Klar röd med orange kant
D: Lite muggighet inledningsvis som utvecklas negativt till ett defekt vin.

S: Det går att känna att såväl syra som kropp fanns på plats.
Ännu mer synd än vin 2…. hade gärna provat en korrekt, mogen Biondi-Santi. Damn! (0)
Flight : 2 - Toscana Moderno
Glas 1 - 1998 Castello Banfi Summus
F: Kompakt röd, djup färg med tegelkant
D: Söt, fruktig, russintonad
S: Fyllig, maffig smak, hyfsad syra men alldeles för mjuk och tanninfattig för att hålla ihop. Saknar ryggrad.
Ingen höjdare, men andra gillade. Blend på CS/Sangiovese/Syrah. En fråga om stilpreferens. Järvsömannen, Vinmannen och jag är dock överens i sakfrågan. (2-)

Glas 2 – Castelllo-Banfi Excelsus 2003

F: ”Yngre” röd färg, snudd på med blåaktiga inslag
D: Frisk, bärig doft av hallon och röda och blåa bär. Otippat.

S: Saftig, bärig, fruktig, med överraskande bra struktur, syra och balans. Jättegott!
Ett friskt, nästan slankt vin med hallontoner – inte långt från burgundiska vibbar… Och det från en italiensk Cab/Merlot-blend det kokheta året 2003 som jag i princip undvikit allt italienskt ifrån!? Världen är upp-och-ned och jag med den. Det här får bli kvällens vinnare för mig, i knivskarp konkurrens. (4)

Glas 3 – Ca’Marcanda Angelo Gaja 2005

F: Ren, röd färg
D: Rostade fat och mörk frukt

S: Betydligt mörkare i smaken; plommon, lite kryddighet, viss sötma...
Blend på CS/Mt/CF, med mer än 50% Merlot vilket kanske förklarar plommontonen. Gott och välgjort, men lite ungt och/eller karaktärsfattigt för att sticka ut i kväll. Men gärna till en biff vilken dag som helst! (3+)
Flight : 3 - Piemonte
Glas 1 - 2001 Barolo Vigneto Vürsù Campe Spinetta
F:
D: Stor, balanserad doft med körsbär och kryddor
S: Körsbärstonat, strävt och kärvt på ett bra sätt; oerhört munskrynklande vin som känns yngre än sina 12 år. Mycket gott!
En mycket trevlig barolo på alla sätt och vis. Imponerande drickbarhet trots ungdomen och som naturligtvis passade utmärkt till lite prosciutto och taleggio senare... (4)
Glas 2 - 1986 Gaja Darmagi Cabernet Sauvignon 1986 VdT
F:
D: Mycket grön doft, full med grön paprika, kartig frukt, stjälkar, gräs och hö som effektivt kväver små inslag av cassis.
S: Kartig/stjälkig med massor av störande gröna inslag. Omogen frukt? Bra struktur, dock.
Nja. En del gillade det här men jag kom aldrig förbi den gröna paprikan. Har inte stött på så mycket paprika sedan en Thelema 1994 för fem år sedan.... (2-)
Glas 3 - 1952 Barolo Riserva Giacomo Conterno
F: Genomskinlig orangebrun. Helt unik färg i provningen.
D: Fascinerande, fokuserad doft som dock rör sig i ett ganska snävt spektra av bränt socker och  fikonkärnor; senare börjar en del tjärtoner lockas fram. Fullständigt vital.
S: Sträv (!), balanserad, välintegrerade smaker med créme brûlée, nypon, rönnbärsgelé och en lätt tobaksaning.
Mycket, mycket gott men saknar möjligen en dimension för spetsbetyg. Hård konkurrent om kvällens vin för mig, och fick en del röster. (4)vilken etikett!


Flight 4 - Bonusvin

Glas 1 - 1959 Amarone della Vapolicella, Bertrani (2cm)

F: Lätt bruntonad.

D: Stor, komplex, sötfruktig med inslag av julmust (!)

S: Mycket trevlig, välbalanserad; återigen välintegrerade smaker som bra, mogna viner ofta får i mitt tycke. Drag av torkade, söta röda bär (tranbär), frisk syra och balans. Åter ett toppvin! (4)

Hölls välförtjänt av flera som kvällens vin.


Efter provningen avslutades glasen till medhavda skinkor, ostar och annat gott - vilket ju skänker en annan dimension till vinerna då man märker hur väl de klarar av matsällskap. Oerhört trevligt och lärorikt i vanlig ordning, och om någon sagt till mig innan att mitt WOTN skulle bli en toscansk cab/merlot från 2003 hade jag hävdat att det var uteslutet...! Fantastiskt kul, sånt!

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Kul provning - och avundsjuk på Giacomo Conterno 1952. Den hade varit kul att prova den med, men inte helt enklet att hitta dem.

Mest imponerande är den avslutande Piemontesiska Amaronen från 1959! De måste vara ovanliga! :-)

konjären sa...

Jo, det var en kul provning som jag tror du gillat. Liksom den barolovertikal Vinmannen hade i våras. Du får ta dig till Gävle någon gång - det är där det händer...

Menar du att du helt missat den minimala men ack så eftertraktade Piemontiska amaronen!? Värt att leta efter! ;-) (tack för korrekturläsning - ändrat nu!)

Bo d'Åre sa...

Kunde inte närvara av flera skäl, men hur hade Biondi Santin blivit som den var? Fellagring, taskig årgång, olycksfall i arbetet...

undrar

Bosse

konjären sa...

Synd att du inte kunde vara med... det går säkert fler tåg! Apropå Biondi-Santi så var det väl inte en av de största årgångarna, men i mitt tycke var det en del TCA med och spökade....