måndag, december 24, 2012

1975 quinta do noval lbv (bot 1981)

 
Så var beredskapsveckan över, och julen i full gång. Elva personer på julbord och nio under julklappsutdelningen, men det är faktiskt bara trevligt!
 
Yngre brodern är ju den som kräver portvin från 1960-talet till jul. Eller kräver och kräver; han tycker bara att allt annat är för sött... Då det varit lite tunt med överkomlig 60-talsport som kommit i min väg den senaste tiden fick den här buteljen rycka ut. Brorsan godkänner den tvekande men dissar den samtidigt - blint - som alldeles för ung. Här ska man inte komma och tro något!
 
Till julklappsdelning, nötter, fikon, dadlar och choklad går dock inte Quinta do Novals Porto Noval 1975 LBV (bot 1981) fel, naturligtvis. Stilmässigt närmar det sig en tawny. Sex år innan buteljering är ju en avsvevärd skillnad mot en vintage ports normala två år och de flesta Late Bottled Vintages jag stöter på idag verkar ligga fyra år på fat som standard. Notera den klara, rödbrunt "läderartade" färgen!
 
 
Doften domineras av klassiska nötter och fikon men också ett lite stickigt drag som av terpentinångor. Det är tämligen lätt i smaken, men lite bränt socker och créme caramel läggs till doftassociationerna. Hyfsad längd och bra eftersmak, men nog är det lite tunt ändå...?
 
Inte oävet, men långt från en mogen vintage port från ett stort 60-talsår. Jag får ta tag i det där till nästa år.
 
God Jul till er alla - hoppas ni äter och dricker gott och njuter av tillvaron!
  


Inga kommentarer: