fredag, januari 11, 2013

2006 heinrich pannobile

Österrikiskt, rött vin är klart på undantag i den här familjen, men en vanlig onsdagskväll som behövde lite lyfthjälp kändes det som läge att titta till den här. En gåva från vänner, och sånt är alltid extra kul. Då minns man tillfället och orsaken och skälen till gåvan...

Pannobile är ett område vid Neusiedler See som marknadsförs gemensamt av nio vinmakare. Röda viner som ska kallas Pannobile får bara göras på Blaufränkisch, Zweigelt och St Laurent... Ett kvalitetsmått, sägs det. Jag har mycket ringa erfarenhet av området och av druvorna, och närmar mig därför glaset tämligen förutsättninglöst.

Tre år har den här buteljen legat till sig i vårt vinrum, vilket inte märks nämnvärt på vare sig färg, doft eller smak. Det känns tämligen ungt fortfarande; klar, röd färg med viss dragning mot blått. Doften är underbar, fruktig, bärig - närmast burgundisk (!) med hallon, lätt kryddiga noter, sandelträ men också mörkare fruktinslag av blåbär. Befriat från all syltighet och inga överdrivna fattoner - jag hittar öerhuvudtaget inga uppgifter om fatbehandling men gissar att en del kryddighet kommer därifrån.

Hustrun gillar hårt, och jag med! När man vill ha den fruktiga, bäriga stilen utan att fastna i en syltbomb och kanske ha lite mer kropp än en enklare bourgogne så faller det här väldigt väl på plats!


Tyvärr funkar inte bilduppladdningen i kväll, men foto finns. Aktuell årgång på SB är 2009.

Inga kommentarer: