söndag, september 11, 2011

2004 la chablisienne chablis 1er cru vaulorent


Det var ett tag sedan vi gjorde ett nedslag i chablis. Svägerskan pratade dock i eftermiddags om chablisvinet hon fick på Skebo herrgård häromsistens, och när hustrun sedan föreslog torskrygg till middag snubblade nästan den här flaskan fram av sig själv.

La Chablisienne behöver antagligen ingen närmare presentation; stort kooperativ med långa anor som gör allt från petit chablis till grand cru. Vaulorent är en vingård inom 1er cru-läget Fourchame, direkt gränsande till Grand Cru-gården Les Preuses.

Vinet serveras lite för kallt, men öppnar upp efterhand och hittar snart formen. Musselskal, citrus, honung, bivaxljus och gula äpplen trängs i doften, och smaken speglar doftspektrat bra med ganska bred smak (fattoner?), bivax, mineralitet, bra syra och längd.

Ett riktigt gott vin som försvarar väl sin 1er cru-status och sin prislapp; det finns kvar på hyllorna här och där...

3 kommentarer:

Mats L sa...

Låter bra. Jag har skaffat mig La Chablisiennes Grand Cru Grenouilles 2004 till skaldjur på fredag. Har ni provat den också?

konjären sa...

Tyvärr inte, men jag blev klart sugen på mer chablis efter den här flaskan och gillar när de fått lite mognad, så kanske framöver... Hoppas den är fin!

Anonym sa...

Kul att höra att flaskan var bra. Måltiden med torskrygg!!! Chablis koperativet brukar ju hålla bra kvalite. Drack en premier cru år 2000 från Raveneau för några månader sedan som en "starter" på en Brx provning. Kanonbra inga tecken på trötthet där. Har själv varit i Chablis flera gånger men någon audiens hos Raveneau eller Vincent och R har aldrig blivit av. Chablisenne reas ut då och då på Philipson Wine i Kokkedal(Danmark). Har själv köpt därifrån men det förutsätter viss geografisk närhet./Höganäs