tisdag, oktober 19, 2010

tisdagschampagne och 2007 la nerthe

Ja, lite vardagslyx måste man unna sig ibland... Bollinger NV är en stabil favorit i SB:s ordinarie sortiment, som med sina lite tyngre toner också gör sig bra som matchampagne. En gråmulen tisdag när vädervarningar från SMHI började dugga in och livet kändes väldigt mycket oktober i största allmänhet kom jag sent hem och såg hustrun tappert röra ihop en god men enklare fiskgryta och koka pasta till sin hungriga familj.

Hon: "Vad dricker man till det här då...?"
Jag: "Tja... champagne?"
Hon: "Jaaa, det vill jag ha! Kan jag få ett glas nu!"

Tursamt nog håller vinkällaren ganska serveringsvänlig temperatur för champagne, så raskt ut i förrådet och tillbaka med en Bollinger. Det är slående hur god champagne vid rätt tillfälle verkligen kan vara en kick för själen. Ja, jag har druckit mången mer storslagen skumpa än den här, men känslan i den här buteljen var större än vinet - det var en ljuslykta i höstmörkret. Som vin får det mer än godkänt, men fylliga, brödiga toner och mogna, röda äpplen. Som livräddare får det 19,5p/20p!


En annan vinupplevelse värde en not var helgens Chateauneuf-du-Pape från Château La Nerthe. Hajpen om 2007:orna från södra Rhône har inte undgått någon. Jag har provat ett par viner från årgången (inte alla bloggade), och varit delvis imponerad, delvis avskräckt. Cuvée de Vatican var inte helt min stil i höstas, till exempel. Lite för stort och mäktigt, typ.

Därför var det skönt att pröva det här vinet och upptäcka att det finns personligheter i distriktet. Det här var välbalanserat, friskt, nästan stramt. Hallon och mosade jordgubbar och röda bär tillsammans med en liten kryddighet... Det jag slås av framför allt är dess "renhet", i brist på bättre ord. Det känns fräscht och gediget på samma gång, och samtidigt med personlighet, som sagt. Good stuff!

I helgen vankas restaurangbesök som kanske förtjänar en rad, om än jag vilken dag som helst skulle byta min bordsreservation mot den som Vinmannen nyss fick bekräftad på Taillevent, Paris...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt med en tisdagsvinbuffe. Dock tror jag att vi låter våra 2207:or La Nerthe vänta ett par år. Eller vad tror Ni efter att ha provat?

konjären sa...

Alltså, jag är ju normalt för mogna viner och är lite orolig när jag öppnar ett ungt vin att jag skall uppleva det som too much; särskilt från ett år som gett en del maffiga saker. Det var det som var överraskningen här; väldigt hög drinkability redan nu. Jag har ett par -04:or undanstoppade, så jag skall förhoppningsvis göra en jämförelse längre fram...