Barbera d'Alba är ett vin jag inte riktigt förstått mig på. Jag har gjort en del sporadiska nedslag och naturligtvis inte forskat mig fram metodiskt på något sätt, så jag har svårt att hävda någon form av expertis. Sometimes I like, sometimes I don't...
Aldo Conterno är ju en seriös producent som inte kräver så mycket närmare presentation vid det här laget. När jag av en slump springer in i en flaska på Regeringsgatan kändes det som läge att ge barbera en ny chans. Den får dock inte de bästa av förutsättningar, utan rycks upp vid hemkomst och hälls på karaff för att genast gå i glas...
Doften har jag inga stora invändningar emot. Den känns typiskt italiensk på något sätt - det är väl de där sura körsbären som sätter sitt märke...Lite kryddor, lite fat och en viss eldighet. En sötspritig ton (romrussin ser jag sedan att SB anger som smakreferens) spelar i bakgrunden. Det är i munnen som invändningarna kommer. Det känns almänt glest, ogint, ganska endimensionellt, vasst och syrligt. Smakerna fastnar i gommens främre del och hela bygget känns väldigt lätt. Vid öppnandet en klar besvikelse.
Längre fram på kvällen har vinet fått lugna ned sig och släpper nu fram mer i såväl doft som smak. Framför allt doften har vunnit mark och är nu riktigt intressant, nyanserad och med en del mognad att sätta emot den första vresigheten. Men även smakmässigt har det gjort klara framsteg. Det är fortfarande syrligt med tydliga drag av röda bär (vinbär/lingon), men eftersmaken har en annan komplexitet och djup och når längre in i munålan med sina mognadstoner. Gott, men ändå inte övertygande.
Om man ska sammanfatta så är jag inte mycket klokare efter det här nedslaget. Jag känner mig lite som när man köpt en ganska dyr bourgogne och inte förstår varför. Further research will be necessary, and this scientists accepts all offers on future fundings...
4 kommentarer:
No funds will be offered, but a joint sampling of a study object.
Betyder det att man måste förbi Singapore nuförtiden?
Till Conternos försvar måste medges att det två dagar efter öppnandet faktiskt är ett riktigt trevligt och bitvis charmerande vin. Inte stort, men just charmigt. Lagringsvin!?
Jo, om det ar brattom. Men jag svanger val forbi Svedala med jamna mellanrum.
Anders W hade med lite aldre Barbera (00 och 01, har jag for mig) pa en BYOB och de var fascinerande goda viner. Inte bara frukt och syra, utan en hel del mognadstoner. Sa lagring ar nog inte fel. Men det ar ju fa viner som inte mar bra av det.
Dessutom skulle jag ma bra av ett svenskt tangentbord.
well, för att chatta med Gaia Gaja behövs väl inga å, ä, ö... Det är bara på svenska "löve" stavas med ö! :-)
Skicka en kommentar