onsdag, mars 24, 2010

1995 taylor's quinta de vargellas vintage port (hlf)

Med hustrun på nöjeskryss till Tallinn kan det vara läge att plocka fram något mumsigt att smutta på till kvällsjobbet framför datorn. Bra, mogen vintage port är ju något av det mest oemotståndliga man kan dricka på egen hand eller till en liten kexbit med ost. Tyvärr är det ont om sådant på systembolaget, och tycker man dessutom att en halvflska kan vara en lagom ranson för två kvällar så blir utbudet diminutivt.

Det var därför till allmän glädje när det under en kort period häromåret såldes halvflaskor av Taylor's QdV av blandade årgångar - till rabatterat pris dessutom! För 150 kr styck fick man därmed möjligheten till det närmaste vintage port-njutning man kan komma utan the real thing. Som ni känner till buteljeras ju single quinta-port normalt när kvaliteten inte riktigt håller för en bred vintage-lansering, men vissa gårdar och lägen fortfarande kan leverera bra grejer.

Jag har tidigare provat 1988:an ett antal gånger till allmän belåtenhet, och var ganska spänd på hur det sju år yngre vinet skulle te sig. Och jag måste säga att jag är smått tagen...

Det finns en brasklapp, och det är säkrast att jag slänger in den direkt annars lär jag glömma bort den; doften känns inte helt fräsch. Den har något lätt unket, instängt, källaraktigt över sig som dock blir bättre efter en tid i glaset. Vinet har inte karafferats. Det är också den enda invändningen.

Övriga doftintryck är djupa, komplexa och lockande. Torkade fikon, bränt socker, salmiak, eldighet... I munnen är det helt fläckfritt; en imponerande prestation! Mognadsgraden är alldeles lagom för det här vinet, som fortfarande bjuder på mörka fruktaromer (söt plommonmarmelad) bland alla fikonkärnor (ni vet när man biter så det knastrar på de små, kulformade kärnorna på julbordets fikon!?). Stor längd, bra balans och härligt uppbackande alkoholsting och syra som bär igenom hela bygget och elegant förhindrar alla snedsteg mot syltträsken... Aaaahh! Jag har druckit ett antal fullvärdiga vintage port som inte levererat i närheten av det här!

Keep your Bacardi breezers, honey - this is the shit!

2 kommentarer:

Birk sa...

95 är ju ett grymt bra år, hade inte 94 varit bättre så hade man deklarerat det som vintage antagligen. köpte själv på mig ett gäng för detta kanonpris - helt enkelt skitbra vin.

Vintresserad sa...

Vi har provat 88an och 95an och håller med, 95an är klart bättre. Mer av allt, utan att tappa balansen. Man borde köpt fler... svårslaget portvin för 150 SEK / halvbutelj.