söndag, november 22, 2009

champagne och österrikisk sauvignon blanc

All projektledningslitteratur innehåller två grundläggande teser; se till att projektet ger några "quick wins" som gör att förståelsen för projektet ökar, samt fira första framgången rejält så att projektet känns roligt och framgångsrikt. När vår ena kyl/frys lade av häromhelgen började vi först rita på ett komplicerat ombyggnadsprojekt för att försöka skaka fram lite mer arbetsyta. Snart kom vi på att en något lägre kyl/frys skulle ge plats för micron ovanpå, och därmed frigöra 50 cm arbetsbänk i ett nafs, utan snickare!

Sagt och gjort, men då kom nästa problem. Lägre kombiskåp görs nästan uteslutande i 55 cm bredd i stället för de fullstora skåpens 60 cm. Fula, dammsamlande springor gapade på båda sidor runt det nya skåpet. En rask tur till Bauhaus och tre 18mm vitlaminerade hyllskivor tillsågade i exakt format löste problemet galant. När sedan en kroklist från IKEA monterats över diskbänken för bättre förvaring av saxar, tekulor och annat hängbart var känslan enhällig; här var en quick win som skulle firas!
IT-mannen med familj får utgöra festföremål. Det passar utmärkt då de kommer direkt från teaterpremiär. Champagne! Maten består till stora delar av färdighandlat från Saluhallen - det måste få vara bekvämt och enkelt ibland...Först ut kommer ett spontanköp från Regeringsgatan. Jag kommer inte ihåg vad jag hade läst om det här vinet, men jag tror jag köpte det i somras. Taittinger Les Folies de La Marquetterie är en vingårdsbetecknad NV cuvée gjord på 55% CH och 45% PN. Hemsidan beskriver det i alla möjliga kvalitativa termer, men vi är inte övertygade. Mogna gula äpplen, lite nötter, lite tråkig har jag noterat. Syran känns inte heller helt övertygande. Visst, en helt ok champagne men om man bryr sig om att buteljera vingårdslägen borde det väl vara för att det ger ett bättre vin!?Nästa flaska blev en gammal bekant i 1998 Grongnet Special Club. Jösses, vilken skillnad! Kontrasten var mycket påtaglig, och det var ingen tvekan runt bordet att det var det bättre vinet. Större doft, laddad med mycket mogna äpplen och en nästan amontilladoliknande nötighet (utan oxidationen). Syran var mycket mer närvarande och kindsugande på ett bra sätt. Klasskillnad!

Doften var bitvis svårfångad och fascinerande. Hustrun famlade ett tag efter sin "nyöppnade Barbiedocka" som hon då och då hittar i vin. IT-mannen ville hjälpa till och ta det ett steg längre:

"Om ni minns doften av när man öppnade lådan till ett Blue Max-spel till Vic-64 någon gång runt 1984 så..."
Tystnad. Hustrun, eftertänksamt:
"Ja, men är det inte lite så?"
Ibland är det kul att prova vin tillsammans...!

-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-


I kväll öppnades i stället en österrikisk sauvignon blanc; gåva av K som stammar från landet i fråga. Ett outforskat område på min vinkarta; att det är ett vinland på uppgång är ju känt men har väl mest förknippats med grüner veltliner (och i viss mån riesling).


2008 Sattlerhof Sauvignon Blanc Steierische Klassik är alltså en druvren sauvignon blanc från Steiermark i Österrike. Det visar sig bli en givande och smått imponerande bekantskap. Jag som är lite känslig för druvans extremuttryck uppskattade doften som visserligen var druvtypisk men långt från överdriven. Smaken var lång och balanserad, och där samsades knappt mogna krusbär med citrus/lime och lite pärontoner. I eftersmaken kom ett välgörande uns pepprighet som knorr. Skönt, lättdrucket och gott men långt från menlöst. Ett riktigt bra vin, och jag kommer att få svårt att hålla tassarna borta från den vingårdsbetecknade Kranachberg från samma producent som följde med i paketet...

2 kommentarer:

Ulrik sa...

Själv piratkopierade jag mina spel på 80-talet. Hoppas det är preskriberat nu.

konjären sa...

Antagligen, men å andra sidan vet du inte heller hur Grongnet -98 luktar. Ibland kommer straffet sent och i oväntad form... Your loss! :-)