torsdag, oktober 29, 2009

2004 domaine santa duc gigondas
Ett år sedan sist... Och ett vin som i mitt tycke levererar bra balans mellan fortfarande ungdomlig fräschör och frukt och begynnande mognad. Vid fem års ålder har vinet förlorat alla ungdomliga blåstick och färgen är djupt, mörkt sammetsröd. Hustrun luftade vinet i karaff medan jag satt i bilen, och det hade kanske mått bra av att få stå upprätt en stund först (no offense, älskling, du gjorde bara vad jag bad dig om!). Fällningen gör sig hur som helst påmind i glaset som mikroskopiska små mörka prickar...


Doften är fylld av mörka bär, främst åt björnbär till men också en del åt rödare bär som jordgubb/hallon. Samtidigt backas bärtonerna upp av kryddigt sandelträ. Men det är i munnen det händer. En del viner är ju nose wines - det här är definitivt ett mouth wine! För även om doften är angenäm och inte okomplex så är det smaken eller framför allt munkänslan som förför. Inledningsvis en fruktfylld entré, följt av fat, kryddor och kanske en smula vanilj (?), som efterhand övergår till allt stramare och stramare slut. Vinet liksom klämmer åt i eftersmaken och väljer att inte släppa greppet på en lång stund. Tanninerna är väldigt närvarande utan att ta över på ett obehagligt sätt, och trots sitt sträva slut är det ett vin som ändå inte kräver mat.

5 kommentarer:

Sybariterna sa...

Har provat detta vin några gånger och jag slås varje gång av den otroliga doften av peppar. Det är verkligen ett "mouth wine", smaken är riktigt nyanserad och har ändå ordentligt med tryck. Kul vin helt enkelt.

Slaget sa...

Lustigt, jag tycket dagens Graillot hade rent övertydlig vitpeppar inledande timmen; snudd på parodiskt. Hittade det inte alls lika tydligt i det här vinet. Kan pepprigheten lugnat ned sig med begynnande ålder, tro?

Sybariterna sa...

Så kan det absolut vara, jag tror att det är 2006 som jag provade sist och har i minnet.

konjären sa...

...och som jag konstaterade nyss så har jag flera konton att dribbla med, men det var jag i kommentaren ovan också!

Sybariterna sa...

Det slog mig inte förrens nu, läste svaret som om det var du och det var det så :)