söndag, augusti 16, 2009

2001 sarget de gruaud larose


Vi fortsätter temat med andraviner. Sarget de Gruaud-Larose 2001 köptes för snart tre år sedan för en dryg tvåhundring på SB. En provsmakning för snart två år sedan föll inte helt väl ut, och jag noterade saker som bärigt, ungt, lite stjälkigt och var måttligt road på det hela taget. Sista flaskan borde glömmas bort ett tag, var slutsatsen då.
Ett tag senare.
Ur puppan kom en fjäril, men en ganska skitig en...! Vinet är idag helt förbytt jämfört med sist. Mognaden är påtaglig i såväl färg som doft, men den har ännu inte gått vidare till multnande lövhögar och tobak utan är fortfarande kvar i en balanserad frukt-/fatkombination. Däremot har vinet gått ut i stallet samlat rostig spik och antagligen rivit upp ett litet sår - lite"ruffiga" toner av järn, häst och blod ger tyngd och bakgrund. Tanninerna är mycket finslipade och angenäma; som ett torrt damm som dröjer sig kvar på tungan. Eftersmaken lång, behaglig och lite fatkryddad. Det finns säkert de som önskar större koncentration och kan hitta hålrum i bygget, men jag gillar det!
Det här vinet har utvecklats enormt på kort tid och är i en mycket skön drickfas nu. En inledande besvikelse över köpet är bytt i glad förnöjsamhet. Som vanligt är det dessvärre slut i källaren precis när man konstaterat att det är som bäst...

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vad kul! Kanske dags att häva karantären och göra ett försök igen? Det låter som att slottets typiska karaktär kommer igenom mer och mer, men frågan är ändå om inte någon flaska ska sparas med sikte på lövhög och tobak...

Frankofilen sa...

Låter ju riktigt bra. Det vore onekligen roligt att smaka igen, även om den där skvätten hos Munskänkarna för 18 månader sedan inte gav mersmak. Men en gång är ingen gång. På't igen!

konjären sa...

Om jag läser vad jag noterat och beskrivit i december -07 och jämför med igår kan man inte riktigt tro att det är samma vin. Även kortare lagring kan alltså ge stora resultat... Kanske typiskt för ett andravin att utvecklas så snabbt? En klart positiv upplevelse!

Vintresserad sa...

Låter helt klart som det är dags att prova en Sarget-01!

Vintresserad sa...

och visst är det typiskt för ett andravin att utvecklas klart snabbare än förstavinet.

konjären sa...

Ja, den som ligger på ett lager kan nog gärna plocka en eller ett par nu för att få lite referenser. Antagligen kan det hända mer saker längre fram, men för mig var det i en första, mycket trevlig drickfas nu!

Anonym sa...

Aningen återhållsam, smakade som bäst i slutet av varmrätten, han dock med lite ädelost till sista dropparna - Mums! Jag luftar nog ett bra tag innan till nästa gång jag tar fram detta vin. 2009-10-17