onsdag, maj 20, 2009

dryckesauktioner på gång

Tunt om inläggen nuförtiden... Helgen som gick tillbringades med en yxa i handen och lämnade föga utrymme för kulinariska utflykter. En Rocca Giucciarda Riserva 2006 förgyllde dock på ett riktigt bra sätt lördagskvällens sena kvällsmat med skinkor, kycklingklubbor, salami, färskost och ugnsgrillad ciabatta med olivolja och flingsalt. I det omtöcknade tillstånd som ett tiotimmars dagsverke med hyfsat tungt kroppsarbete skapar i en stackars kontorskropp så var jag inte i stånd att leta nyanser. Vi öppnade, åt, drack, somnade (och fortsatte hugga nästa dag...). Måste ge det en chans i vaket tillstånd, för det kändes som om det hade potential.Nu är det beredskapsvecka igen. Inget vin till tidigast måndag... Då får man ägna sig åt att fundera, läsa och drömma! Systembolagets dryckesauktioner är ett givet frö till sådan kontemplation. Jag måste säga att det är den lilla auktionen som kittlar mest än så länge. Självklart innehåller den stora auktionen fler riktigt stora nummer och inte minst fler flaskor i lotterna, men de blir i det närmaste otillgängliga. I stället för att lägga hela skatteåterbäringen (måtte den komma innan midsommar - jag e-deklarerade ju!) på en ensam flaska Lafite -82 eller en låda av deras andravin Carruades de Lafite 2001 så kan man få mycket godis om man tittar på småposterna i lilla auktionen. Kanske tre flaskor Batailley -82 (väl provat slott + stort år + mycket mognad = intressant) för 1500-1800 kompletterat med en ensam Latour -86 och ett par flaskor portvin från 60-talet så brorsan vill fira jul här igen?

Man hittar ju också några roliga missar i katalogen. Eller är det meningen att en låda Comtesse de Lalande -85 skall gå för 11-12.000 kr medan en låda av förstavinet Pichon-Lalande -85 beräknas gå för 7200-8400 kr...? Och att en flaska Yquem -90 illustreras med en bild på två magnum Perrier-Jouet!?


Jag hoppas kunna vara med en stund på den lilla auktionen, men får annars förlita mig på Vinmannens spade i vanlig ordning. Kanske ses vi där?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Betyder det här att husköpet har blivit av och att nya äventyr stundar så småningom? Kul!
Redaktörn

konjären sa...

Nja, det betyder att vi bygger ett hus för senare flytt och uppmontering på lämpligt ställe - när det lämpliga stället behagar dyka upp!