söndag, december 21, 2008

2004 madiran maumus och 2003 castello di brolio

Jag har konstaterat förr att något av det roligste med att lagra vin är när "enklare", billigare viner utvecklas till något mycket större och bättre på ett par, tre år. Jag skrev tidigare i höst om Raimats Cabernetvin, och nyss provade jag min andra flaska av ett helt annat vin, 2004 Cuvee le Paradis av Jacques Maumus. Ett 75-kronorsvin som legat två år efter inköp i egen källare. Mycket stor doft av mörka frukter, örter, lakrits, kryddor och vitpeppar men med en tydlig mognadston som gav anrättningen ett lite "murrigare", mer komplext och inte lika omedelbart intryck ("skogssvamp" dök upp i huvudet när jag satt med näsan i glaset). Bra kropp, hyfsad struktur och mer än godkänd längd. Jag tror att jag kunnat ställa det här vinet i en 150-kronorsprovning och det skulle gå därifrån med högt huvud.Vinets beställningsnummer finns kvar på SB, men med hänvisning att det inte längre går att beställa... Att det är en blandning med Tannatdruvnan inblandad förefaller rimligt, men jag hittar inga proportioner någonstans. Någon Rhônedruva också, kanske? Efter lite letande hittar jag - naturligtvis! - att F&V provat vinet vid släppet för mer än två år sedan. Som väntat har det vunnit allt på att ligga till sig en stund - hur skall jag hålla fingrarna från resten?
På lördagen korkades en varm årgång Castello di Brolio upp. Hustrun har ju haft en fäbless för italienare från 2003 och varför inte? Vinet köptes också det för två år sedan, men borde kanske ha legat minst det dubbla i källaren. Det är i alla fall min slentrianmässiga analys när vinet är bättre dag två ån dag ett... I kväll visar det upp sig från sin bästa sida med yppig körsbärsfrukt, kärnbitterhet, viss kryddighet och ett stråk riktigt mörk choklad. Riktigt bra längd, balanserad men fortfarande ung och sträv. I går tyckte jag att det var lite slutet. Inga brännskador eller övermogen frukt såvitt jag kan bedöma.För övrigt har logistiken fungerat, och Direktören hade med sig två flaskor port (Warre's -60 resp -66) till Uppsala från auktionen sist. En halvtimma innan hans flyg mot Alperna i går hann jag dit och hämta upp dem. Julen räddad, hoppas jag - skall bara hålla beredskap i några dagar först...

1 kommentar:

Vinmannen sa...

Jätte kul att läsa. Vi har ju suttit i förhandling med maumus i england. Men vi beslöt att prioritera ett annat vin istället. Dom har en vielles vignes som är riktigt riktigt bra. Och dom har fortfarande 2000 och 2001 i lager.