måndag, januari 15, 2007

vinmannen 30!

I lördags avfirades vinmannens inträde i gubbgänget; den yngste av konjärerna. Han hade för ändamålet lånat källarplanet på en krog i Gävle där han tidigare arbetat, och stod och serverade drinkar i baren när gästerna anlände. Hemlagade tilltugg med parmalindade dadlar och smörstekta brödskivir med tempererad, mogen brie med valnötter smakade bra till vinmannens pedantiska drajor och americanos.

Inbjudan löd kort och gott "svart kostym (i nödfall mörkgrå) och fet cigarr". Direktören och jag tolkade andemeningen och dök upp i smoking. Vinmannens metaltjejkompisar/exflickvänner dök upp i linnen, tatueringar, obligatorisk läppiercing och stora kamouflagebyxor. Spännande!



En trevlig middag - mer traditionell än nyskapande men man blev mätt på ett bra sätt - och några intressanta viner vidtog. Till kvällens höjdare utsågs en riesling -90 från Jacobus och en crozes hermitage -00 från Graillot. Självklart sabrerades en flaska bubbel som avslutning. I ett väl tilltaget rökrum satte sedan åtta glada herrar fyr på sina cigarrer, med understödseld av några Marlboro Lights från metaltjejerna. Det dröjde dock inte länge förrän vakterna våningen ovanför klagade på rökutvecklingen som tydligen var svårare än rummet klarade av. "Hela krogen stinker cigarr!"



Rask omflyttning till en annan, för ändamålet lämpligare lokal som direktören hade tillgång till. I bekväma fåtöljer fortsatte sedan puffandet en god stund, i sällskap med en halvflaska Graham´s 1980 (auktionsfynd) och en av vinmannens presenter; en Plantation rum 1991 (Barbados). Av oss fick han - naturligtvis - en cognac: Pierre Ferrand 1977... Förbindelserna med Gävle var mycket smidigare än jag fruktat, och strax före kl 02 steg jag på tåget hemåt och låg till sängs 03:30. En fantastiskt trevlig kväll, i ordets allra positivaste bemärkelse!

Inga kommentarer: