fredag, maj 12, 2006

Hine XO

Som jag konstaterat tidigare någon gång så skrivs det oroväckande lite om konjak på den här bloggen. Ett försök att åtgärda det görs härmed. Ikväll kände jag ett behov av att belöna mig efter en i olika avseenden körig vecka, så jag letade i skåpet efter en lämplig konjak när jag plötsligt insåg att det faktiskt var slut! Det fanns inte en enda flaska hemma - vilket säger mer om hur lite utlandsresor jag gjort på sistone än att jag skulle druckit särskilt mycket konjak... Hur som helst, längst in hittade jag dock en miniatyrflaska (50 ml) Hine XO som följt med som bonus i något taxfreeköp för länge sedan. Försökte komma på när, men jag kunde bara konstatera att den åtminstone följt med i två flyttar, och bör vara ca 5 år gammal. Minst.



Det har antagligen inte gjort någon nytta för de rara dropparna, för jag blev ärligt talat lite besviken. Doften var ganska fattig (inte fatig), men smaken hämtade igen en del. Den var kraftig, torr, lång och balanserad, med en lätt ranciokaraktär och toner av smörkola och möjligen lite nötter. Ingen större frukt - varken torkad eller färsk - och inga tydliga vaniljtoner. Som en konjak som var varken gammal eller ung, vilket kanske är en träffande beskrivning. Hine XO är en konjak som endast finns för taxfreeförsäljning, och jag har inte hittat något entydigt om dess ålder. Den nämns parallellt med Antique i tabellerna, som anges ha en medelålder på 20-25 år. Gissningsvis ligger den här i närheten, kanske yngre. Den var helt OK som helhet, men antagligen var den snäppet bättre innan den fick spendera fem-sex år i en miniatyrflaska...

Buy more? - Maybe...

(Besök min favoritisrael http://www.yakshaya.com/ på nätet för mer inspirerande smakbeskrivningar...!)

3 kommentarer:

Anonym sa...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Lisa sa...

Men svamplasagne låter ju perfekt till! Kanske med lite mangold eller pumpa i. Varför övergav du det spåret?

Anonym sa...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»