torsdag, september 26, 2013

1998 chateau grandis, cru bourgeois


Jag skannar förstrött "finvinshyllan" på SB i Boländerna och muttrar något om att de enda stackars bordeauxerna som ligger där är 2010:or... varför ska det vara så svårt att hitta ett vin med lite mognad!?

Tanken hinner knappt formuleras därinne förrän ögonen faller på en nykomling. Nämenvaf...!? En Cru Bourgeois, Haut-Médoc, 1998... för i sammanhanget oblodiga 175 kr! Det här kan jag ju helt enkelt inte låta passera, och jag stoppar en - nej, två... eller tre (de kan ju ta slut!) - flaskor Chateau Grandis 1998 i korgen.

Doften är fin utan att vara stor på något sätt. Klassisk bordeaux med mognadstoner; en del cassis, torkad frukt, plommon, tobak... Smaken är trevligt typisk med fortfarande tydligt fruktdrivna drag även om sekundärtonerna är framträdande. Mer plommon i smaken men också ett drag av läder och nötter. Dessvärre känns det alldeles för blygt och enkelt. Det saknar (minst) en dimension för att motivera prislappen. Det är helt enkelt ganska tunt och saknar också en del på tanninsidan. Det är möjligt att en luftning skulle kunna locka fram lite mer av vinet, men så här långt en besvikelse.

Och jag känner mig lite lurad av att gå igång så på en ensam stackars 15-årig cru bourgeois. Som om den skulle kunna vara svaret på mina cravings för mognande bordeaux. Och jag känner mig lite utnyttjad! Segmentet är så litet (obefintligt) att den som sitter på godset kan ta vad den vill i pris, väl medveten om att vi tobak-läder-junkies kommer att komma tillbaka för ännu en fix, även om det var skitigt fultjack förra gången... okej, det kanske var att ta i, men jag förösker illustrera en brusten förväntan här, ok?

Surt...

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

En träffande analogi, tyvärr!

Köpte du de där Château Bel Air Lagrave 1985 och 1986 förra året? Alldeles för dyra egentligen, men vi fick en 86:a som levererade en hel del glädje.

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1145221

Förresten, såg du den här:

http://www.systembolaget.se/99489

Kan ju inte vara bra ;)

Vintresserad sa...

Hej, hmm - låter ju bara halvkul. Jag tror att detta ger bättre utdelning för 179 kr:
http://www.systembolaget.se/71484
Även om det kanske inte ger ngn riktig "tobak&läder-fix". Men det är god Bordeaux med viss utveckling för en rimlig peng! Inte illa i monopol-Sverige. Roberson wines 1998 Demoiselle Sociando Mallet för under 300 kr nog annars det närmsta tobak&läder-bdx jag kommer på. MVH Peter (Vintresserad)

Pretto PR sa...

Hej hej, hoppas allt är bra med dig!

Mitt namn är Emelie och skriver från Pretto PR. Tänkte höra om du kan tänka dig att skicka ett mail till praktikant@prettopr.com för eventuella framtida sammarbeten?

Bästa hälsningar
Emelie Pretto PR
www.prettopr.com

Anonym sa...

Ja, vad ska jag säga.. Som alla nakomaner vet så ska man ta hand om sin huvud-kran.. Och inte shoppa runt, då får du ju bara ful-tjack :) :)

Vinmannen

konjären sa...

@ F&V: Visst köpte jag Bel Air, för min del blev det -85:an som jag gillade. Tror jag har någon kvar i ett hörn... Minns inte vad de kostade, men jag börjar se på mognad som på bra pinot noir - det är en stil av vin som inte går att göra billigt helt enkelt. Måttstocken för prestation/krona får förskjutas innan man börjar, helt enkelt.

Hann inte beställa ditt tips där. Men en anonym bordeaux -78 för dryga tvåhundring måste ju vara alldeles lysande...! :-)


@Vintresserad: Säkert ett bra vin, men sannolikt för ungt för att ge mig det jag vill ha... Då är nog -98:an ett mer intressant tips!


@Pretto PR: Emelie, tack för intresset. Min gissning är att vi kommer att ha svårt att hitta något samarbete som kommer att kännas intressant för båda parter, men ett mail kommer. Jag vill inte vara otrevlig... :-)

@Vinmannen: Jag fick trösta mig med en 1995 Pagodes des Cos från dina gömmor. Levererade såklart kilometer bättre...

Anonym sa...

Kom upp till Gränby och titta på BDX från 2009 de erbjuder...

Anonym sa...

99:an har ju dykt upp nu i januari, tyckte också 98:an var sådär tycker jag, gott men inget speciellt.

Så kul om det kommer en jämförelse?

/Jonas