söndag, juli 22, 2012

2001 trimbach cfe


Till årets första hemfiskade gädda - faktiskt den första överhuvudtaget från sjöarna runt torpet i Åmot! - känns det läge att slå på lite extra. Gäddan bakas i ugn till 58 grader på en vitvinsbädd med gul lök och morötter och serveras med en mild pepparrotsbechamel och smörslungad färskpotatis med persilja. Även om gädda egentligen inte är en favoritfisk att äta så blev det faktiskt riktigt gott!

Och vinet skämdes inte för sig. Det är nästan tre år sedan jag provade den här årgången - eller åtminstone bloggade om den. Fortfarande är det ett underbart rieslingtypiskt vin med en doft som börja få alltmer mognadstoner och där skiffertonerna numera spelar i förgrunden. Tropiska frukttoner av mango och ananaspastill backar upp tillsammans med limefräscha syrlighetsstick. Smakmässigt speglar det doftintrycket väldigt väl. Eftersmaken är lång, balanserad och fokuserad, med ett limesyrligt avslut.

Ett mycket gott vin, och fantastiskt matvin! Köpt för ca 300 kr för fem år sedan.

2 kommentarer:

Gôut sa...

Ahh, nollettorna är fina nu. Kanske en lite underskattad årgång

Finare Vinare sa...

Tack för rapporten.

Sant, 01 är mycket bättre än 00, de lite svullna nollnollorna fick alltför mycket hajp när de kom. 2001 behövde bara tid att bevisa sig.

Vi har en CFE-01 liggande i kylen, den ryker vilken dag som helst...

Ha det skönt i solen!