onsdag, juli 18, 2012

2 x zinfandel i väntan på vinmannens bourgogne-bonanza

Det är semestertider och vi tillbringar lediga stunder i Åmot. Vädret är väl som i landet i övrigt, men när IT-mannen och två barn kommer upp och hälsar på har vi en skön eftermiddag ute i skogen vid en sjö. Gäddorna lyser med sin frånvaro men småabborrar är fortfarande roligt om man är åtta år. Och kaffe runt en liten lägereld när solen skiner är livskvalitet.

På kvällen grillas det på enklaste sätt. Köttbitar och korvar serveras med rödlöksmarmelad och kryddiga potatisar. Zinfandelläge, påstår IT-mannen och fiskar fram en 2010 Girard Old Vine Zinfandel, Napa Valley.


Mnja. Det här var lite too much även för IT-mannen och hustrun. Blåbärspaj med vaniljsås är det enda jag kan tänka på. Som flytande efterrätt godkänt, men som vin betraktat... tveksamt. "Man behöver inte ösa på för fullt med allt!" konstaterar IT-mannen vilket sammanfattar det hela. Höghöjdsklimat och gamla vinstockar hjälper inte - det här är en stil jag inte gillar. Sötfruktigt, syrafattigt, nyanslöst. Jag kan dricka det och jag kan hitta förlåtande drag i det (t ex klarade det av den alltför grillkryddiga potatisen (färdigköpt) riktigt bra), men det blir aldrig höga betyg i min bok.


Som referens öppnar IT-mannen sin standard-Zin: Seghesio Sonoma County. Och det är en remarkabel skillnad. Plötsligt finns det både syra, stringens och fler nyanser av mörka bär och lite örtighet. Alla tre är vi rörande överens om att det är det bättre vinet. I slaget Napa vs Sonoma går alltså Sonoma hem med en solklar seger!


Efter den här urladdningen av unga, fruktdrivna amerikaner känns det skönt att ha en bourgognemiddag bokad nästa vecka. Det är Vinmannen - såklart - som i samarbete med restaurang Matildas i Gävle ställer upp ett inspirerande åttapack bourgogner från 50, 70, och 80-tal. Och Krug rosé på det, jomantackar.... Sista tåg mot Stockholm/Uppsala går 23.00, och det kan finnas platser kvar runt bordet för den intresserade. Notera att dagen är ändrad till tisdag 24 juli, inet annat. Ping Finare Vinare, Frankofilen och alla andra burgundy-lovers out there...!

Inga kommentarer: