lördag, juli 03, 2010

2007 domaine de la janasse, terre de bussièreEtt kort, men dock inlägg om ett vin som snackades upp så mycket av kända bloggare i branschen att det inte gick att motstå. Särskilt referenserna till bådeBordeaux och Rhône i samma vin lät oemotståndliga. Sagt och gjort; när plötsligt en sommarstuga var inköpt fanns ju ett stort behov av bra basvin för långsamma sommarkvällar som den här, när temperaturen på den myggfria terrassen fortfarande omkring halv tolv fortfarande visar ca 23 grader... Så på goda grunder blev det en hel låda som fick följa med första flyttlasset norrut. Vinet har den lite udda och intressanta blandningen 55% Merlot, 25% Syrah, 10% Grenache, 10% Cabernet. Vad månde bliva av detta?

Jo, ett vin som är både yppigt och balanserat; som låter klassiska, lite småfunkiga, bordeauxlika drag som multnande löv och stall möta varm fruktighet. Samtidigt är doften frisk och fräsch; inte alls överlastad eller tung. riktigt behagligt sniffvin. Mörka bär och frukter, främst plommon.


I munnen har det en välgörande stramhet utan att vara särskilt strävt, men syra och en viss mineralitet bär upp vinet bra. Eftersmaken är mycket lång och välbalanserad, och trots en ganska fullmatad upplevelse klarar den balansgången bra och godkänns med beröm som matvin. Prisvärdet är odiskutabelt. Undrar hur det klarar lagring? Uthuset i bakgrunden har visat sig ståta med en ganska så förnämlig jordkällare...!
PS Det verkar som om kommentarsräkneverket hakat upp sig och står kvar på 0... märkligt!

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Skönt att vinrekommendationen gick hem, visst var det kul med bdx-vibbarna som mötte den varmare rhônefrukten.

Och grattis till jordkällaren (ja, resten av sommarstället också förstås;-) Ni behöver kanske sätta in ett eloljeelement om ni ska lagra över vintern?

Som av en händelse har vi en bloggpost om jordkällare på G ...

konjären sa...

Jordkällaren behöver lite städning innan den tas i bruk, så den här vintern tänkte jag nöja mig med en termometer med max/min temperatur och kontroller att det är frostfritt. Med tanke på att det är 8 plusgrader i den nu så verkar den hålla ganska god klass!

Det roliga här var att ägaren inte visste om jordkällaren. Det hade stått en fast monterad slipsten frmaför en sidodörr till uthuset. Ställningen var genommurken, så vi tog bort den och kände på dörren - låst! I huset hade vi dock sett en gammal järnnyckel på en krok - kunde den möjligen...? Jodå; den passade, låset gick upp och bakom dörren ledden en mörk och lagom fuktig trappa ned mot ett rum med murat stenvalv... Tyvärr inga lådor med gammal bordeaux som någon förutseende lämnat efter sig, men ändå!

Finare Vinare sa...

Attans vad coolt. 8 grader nu, det är en riktigt seriös källare! Lycka till med projektet, vi ser fram emot rapporter på bloggen.