onsdag, oktober 04, 2006

Bowmore Enigma 12yo

När man tvingar sig själv att jobba tre timma hemifrån en vanlig torsdagskväll, för annars blir den där viktiga grejen som man just lovat dyrt och heligt skall levereras inte klar alls, utan blir bara ett till dåligt samvete; då får man unna sig en Bowmore. Visserligen har detta Islaydestilleri mer än tillbörligt många varianter av sin malt, men samtidigt lyckas de ofta riktigt bra.



Den här flaskan var ytterligare något som följde med från den senaste båtfärden. En trevlig skotte stod och lät folk provsmaka, och så fort man visade sig ha lite större intresse än den genomsnittlige finlandsbåtsresenären, och dessutom besökt destilleriet i fråga för några år sedan, så for han ut i en lång utläggning om denna whiskys förträfflighet (och, i sanningens namn, några flaskor till han stod och bjöd på...). Och jag går på det varje gång...!

Enigma skall vara en blandning av whisky som lagrats var för sig på first fill sherry casks och traditionella bourbon casks. Till skillnad från en del andra "dubbelmognade" whiskies så har den alltså inte fått en "finish" av sherry, utan alltså blandats efter att den mognat färdigt. Jag är inte alltid övertygad av de försök med rökig whisky och sherrysötma jag testat förut (bl a en Lagavulin, vill jag minnas), men det här funkade klockrent. Ni får inga avancerade smaknoter den här gången. Whiskyn är god, och mycket prisvärd för 330:-/litern...

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du testat Bowmore Darkest? Om du jämför Enigma med den?