söndag, januari 26, 2014

vinmannens kalas - worst fail ever...

Jag vet inte riktigt varför jag förödmjukar mig på detta vis. Jag tyckte vi tuggade i oss en tillräckligt stor bit av ödmjukhetens paj förra året, och så blir det så här...
 
Trogna läsare av den här bloggen minns konceptet. Vinmannen fyller år. Han bjuder in vänner och bekanta till grandiost kalas och ber oss skriva av dagen efter för konvalecens. Vi vinnördar bjuds in en stund innan till en munter liten lustifikation; ett divertissement om man så vill. Fast utan balett. Och alla vet att det är på liv och död, trots den glättiga, lättsamma inramningen.
 
 

Sju bistra herrar (vi försökte i det längsta få med Vinmannnens sambo Tatuererskan i laget, men hon avböjde desvärre bestämt...) bänkade sig i vinfirmans chambre séparée.

Reglerna var glasklara (fem viner, 18 p för godkänt...) men den här gången fick vi en hjälp. Tre frågor som kunde besvaras med "ja" eller "nej" fick vi ställa innan provningen. Och för varje gäst vi kunde lura i en shot med den häxblandning som väntade oss om vi misslyckades fick vi en gissning till!


Våra gissningar blev:
Är det något vin äldre än 1980 med i uppställningen? (JA)
Är det fler än tre franska viner? (NEJ)
Är det två eller fler viner från Bordeaux? (JA)

Längre fram övertalade vi ett par stackars gäster till att häva lite fulsprit, vilket renderade oss två nya gissningar:

Är något vin från 1940-talet eller äldre? (NEJ)
Finns det något vin från Nya Världen med? (NEJ)

Borde vara busenkelt nu, eller hur?!

Första vinet har tegelkant och doftar moget och en del cassis och jag vill genast ha det till en mogen bordeaux. Smaken är ganska slank, mogen och lite atypisk. Det där med atypisk ska man akta noga på när man provar vin. Det kan betyda att det inte alls är vad du först trodde...Gissning: Chateau d´Issan 1978.
Facit: Jaboulet Chateauneuf-du-Pape Les Cédres 1970.

Jo, men... i alla fall poäng för Frankrike, så att...

Andra vinet är mörkare men fortfarande mogen i färgen. Doften är syltig, märklig och gräsig. Kan det här verkligen vara korrekt!? Smaken är karaktärsfattig och lätt. Efter en stund i glaset kommer toner av kokad paprika på burk fram. Ett i många avseenden inte särsklit angenämnt vin. Kan det vara en Cabernet Franc med tanke på paprikorna...?


Gissning: Couly, Loire 1990
Facit: Ch l´Eglise-Clinet 1982

Menvaf...? Den borde verkligen ha varit mycket bättre! Kvällens besvikelse och ett skott fullt i blindo. Ingen hade tagit det här vinet blint; ändå inte defekt.

Tredje vinet ger tydliga bordeauxvibbar trots ganska blyg doft. Bra struktur, men lätt. Känns ändå cabernetdominerat, på något vis. Inget dåligt vin, hur som helst. En hyfsad Margaux? Mnja... St Estephe? Kanske ändå...


Gissning: Cos d' Estournel 1994
Facit: Chateau la Couspade 1996

Tja... inte helt fel ute, ändå. Fick lite välbehövliga poäng för årtal +/- 5 år. Men ändå... Skärpning!

Aha! En italienare, eller hur! Vi är ganska snabbt överens om de italienska dragen i vin nummer fyra, och ägnar oss sedan åt att pricka in var. Det är i alla fall klart yngre. Sassicaias merlotdominerade lillebror... Guidalberto?
Gissning: Tenuta San Guido Guidoalberto 2001.
Facit: Alion Ribera del Duero Cosecha 2004.

What the...? Om vi inte spikar sista vinet är det kört.

Och här kommer något som påminner om mycket mogen bordeaux. Hade kunnat gå för en 30-talare på doften som domineras av nypon och äppelmust. Men äldre än 50-tal är det inte vet vi ju redan. Smaken har drag av vattnig nyponsoppa, men samtidigt bra grepp och struktur. Var kan man hitta den här strukturen och greppet...?Gissning: Chapoutier HErmitage 1955
Facit: Galeasso Barolo La Morra 1974 (på 3,75 liters flaska...)

Damn! Att gå fel på en mogen barolo är tamejtusan underkänt. Den här borde vi har prickat betydligt närmare målet på!Den bistra sanningen grinade emot oss från tavlan: 6 poäng. 33% av godkänt resultat... Vinmannen spelar förvånad och yrar om "...vår samlade kompetens som ändå borde..." medan han häller upp rågade mått fulsprit i shotsglas med ett knappt märkbart leende i mungipan. Sadist.


Tack och lov fortsätter kvällen och artar sig till det bättre. Mat, vin, portvin (Krohn VP 1978) ost och avecer. Och skön musik och sköna människor. Till slut är minnena av kvällens inledning diffusa och till del bortglömda. Nästa år tar vi det!

2 kommentarer:

Henrik sa...

Jag vet precis varför du lägger upp det. Du bättrar på din karma inför nästa år genom att under tiden glädja dina medmänniskor.
I övrigt, med så där mogna viner gäller det ju att fånga in korrekt signal om man ska ha en chans att hamna i närheten av rätt. Snöar man in på en, i brist på bättre ord, mognadston kan man ju, vilket skulle bevisas, hamna snart sagt var som helst.
Bättre lycka nästa år - och posta scoren hur som helst.

Delinat sa...

Skulle nog inte kalla det worst fail ever! Kvällen slutade ju fint ändå :-)

Hur gick det för de andra egentligen?