torsdag, december 05, 2013

1966 chateau margaux, 1955 cos d'estournel m.m.

Det blev lite oförhappandes en kväll ledig på väg hem från stugan. En inställd vinprovning är en bra ursäkt för en vinmiddag på två. Vinmannen är inte sen att ställa om, och lovar fasan och bordeaux. Bra så!

Vinförrådet i stugan är ju inget att skryta med, men en halvflaska champagne att börja med kunde jag i alla fall plocka med:
Paul Bara 2000 Grand Cru Boizy
F: mörk, äppelmustig färg
D: långt gången, oxidativa drag; bokna äpplen, nötter och inslag av sherry
S: lång, fyllig ganska kraftig smak med röda äpplen och nötter, frisk syra. Oväntat mogen, även om det är en halvflaska. Känns som på gränsen men fortfarande god!


Tyvärr var inte kameran - av okänd anledning - särskilt aktiv under kvällen, och varken champagnen eller nästa flaska fastnade på bild. Efter att ha trivts i köket under någon timme då vi anrätta pippifåglarna och gjort en calvadossås var det dags att prova den första bordeuaxen.

Några ledtrådar kunda man få av buteljen, som hade resterna av en engelsk etikett på sig. Sannolikt ett härtappat vin, alltså. Därmed också sannolikt från 60-talet eller äldre. Vinet är inköpt på auktion i England, och själva buteljen är lite udda med framförallt ovanligt bred vidd i mynningen.

F: ganska tät, mörkt röd färg. Inte mycket till tegelkant...

D: intensiv nästan parfymerad doft, massor av lager; cassis och plommon

S: mogen, komplex smak med osedvanlig längd och möjligen något lättare än doften antydde.

Fortfarande fruktig med tydliga svarta vinbär. Mjuk. Inslag av murket trä kommer efterhand, men inte störande i min smak.

Min gissning: bordeaux, vänstra stranden. Inte pauillac (för elegant, mjukt) och knappast heller St Julien... därmed Margaux (den parfymerade doften...). Mycket bra kvalitet i druvmaterialet; framförallt längden skvallrar om ett vin med kvalitet. Bra år. Inte riktigt i kvalitet för en 1er cru. Alltså 2 cru. Flaska m.m. antyder 50-tal. Alltså: Rauzan-Segla 1955....?!

Facit: Chateau Leoville-Las-Cases 1955. Nära, men ändå inte... :-)


Nästa vin serveras öppet. Chateau Margaux -66 (hlf) har en fantastisk kork:


F: Relativt mörk färg; något ljusare än Cos-55...

D: Balanserad frisk, ren oerhört tilltalande doft med söt frukt.

S: Balanserad, lång, REN, finessrik, stort djup där frukten blandas med klassiska bdx-markörer av ceder och blyerts.

Vinmannen håller det för det bättre vinet den här kvällen; jag är nog bevägen att ge dem dött lopp! Båda är helt enkelt fantastiska på sitt sätt... Och Vnmannen och jag är rörande överens om att en inställd vinprovning kan vara nog så bra ibland, då en stilla middag på två kan erbjuda så mycket mer!
Inga kommentarer: