lördag, december 07, 2013

1972 faiveley chambolle-musigny 1er cru

Ett sammanfattnings- och planeringsdygn med ledningsgruppen förlades på Krusenbergs herrgård. Ett ställe som jag besökt tidigare med osedvanligt gott resultat och hade därmed goda förhoppningar om att hitta något spännande i deras vinkällare... Det smått unika är att man här har för vana att sätta upp en hel del mogna nummer till överkomliga priser på listan. Lika sällan som det förekommer, lika glad blir man när det någon gång händer!
 
Ett problem dyker dock upp när det är dags för middag. Krusenberg har - naturligtvis - gått all in på julbord. Inget som normalt bjuder in till att prova mogna viner... Det får bli en julöl och en snaps till de inledande sillarna, men jag ber naturligtvis ändå att få bläddra i vinlistan.
 
Och vissa buteljer är ju svårare än andra att motstå. En Cos - 98 för 1200 kr är ju ett säkert val, men mer intressant kanske vore en Chateau Margaux -81 för 2500 kr. Så hittar jag en liten pärla bland bourgognerna, och inser att den skulle nog passa utmärkt till det digra julbordets habila urval av skinkor, korvar och kallskuret!


 
En Faiveley Chambolle-Musigny 1er cru från 1972 för 1155 kr känns precis lagom galet. Vinet visar sig vara godkänt av "Chevaliers du Tastevin" vid en provning 1976. Och hade dansk sliplabel från en hanldare i Aarhus. Bara en sådan sak...
 
Vi får varsitt glas histora framför oss, och fullständigt vital sådan. En hel del fällning kommer med i de sista glasen, men färgen i det första är alldeles klar, rubinröd i mitten för att dra mot pomerans/tegel längre ut. Vackert!
 
 

Doften är frisk, mogen, kryddig, varm, söt och god; inslag av röda sötsyrliga karameller och sandelträ. Smaken håller ihop fantastiskt fint och är lång, frisk, syrlig, elegant, mogen med drag av läder, röda bär/körsbär, torkade blommor. Någon av kollegorna får italienska vibbar, och visst - körsbärssyrliga drag finns det gott om!

Ett jättetrevligt vin utan att vara magiskt men en mycket god representant för "mogen bourgogne av god klass". Otroligt skoj att få visa kollegorna bredden (och djupet) av vad vin kan vara!


Lagom mätta och dästa attackeras de lika dignande efterrättsborden. Det här är kak- och godisbordet... Det måste sägas på en gång: julbordet på Krusenbergs herrgård är ett av de bättre jag ätit!

Och dryckesutbudet är som sagt snudd på lysande. Bara det faktum att de har såväl A E Dor, Ragnaud-Sabourin som Delamain - mina tre favorithus! - representerade på cognacshyllan ger en extra stjärna i min bok!Det fick bli en Ragnaud-Sabourin den här kvällen... men då hade jag slutat analysera och trivdes i stället bara gott - med gott sällskap i storartad miljö!

Inga kommentarer: