söndag, mars 10, 2013

2010 xavier grenache vieilles vignes - husets nya röda!


Så har vi kommit till kategorin "prisvärda, pålitliga bruksviner med brett användningsområde för vardagsbruk" och se - hoppsan! - ett helt nytt stjärnskott på himlen! Välkände Chateauneufproducenten Xavier har släppt ett Grenache Vieilles Vignes (85% Gr, 15% Sy) i bekvämt prisläge (85 kr), och det är ett vin som lovar gott och håller mer än det lovar!

Frisk, rödfruktig doft med inslag av hallon, körsbär, lätt örtig och lite kryddigt trä. Smaken är frisk, bärig, syrlig med bra struktur och grepp och örtigt slut. Nyansrikt, lätt, långt och otroligt lättdrucket både på egen hand och till mat, där syran kommer till sin rätt. Tydligen har en tiondel av vinet lagrats på ekfat, vilket kanske är precis lagom för att ge den lite fatkrydda utan att på något sätt klampa in i den rena, fruktdrivna smaken.

Fantastiskt bra vin i sig, och med den prislappen är det bara att tacka och ta emot. Här blir det påfyllning!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan också säga att om du fortfarande handlar i gottsunda så kommer den butiken få ett lite bättre sortiment i september när SB gör om allt. Då blir den en sk Premium butik som kommer ha lite lite mera dyrare viner..så det kommer kanske finnas något mera än Amarone över 150:-

konjären sa...

Åhå - det låter bra på alla sätt. Just viktningen av Amarone har stundtals varit parodisk, men jag tycker mig ha upplevt en viss förbättring redan. Ska bli spännande att följa fortsättningen!

Anonym sa...

hej

kul sida:) Vi kanske skulle starta blog vi också.... / ägare av www.champagne.se