Så är det dags för Vinmannens kalas igen! Alltid i mitten av januari och alltid med god mat, glada människor, spännande viner, fantastiska cigarrer... En fest att inte missa, helt enkelt!
Det är således inte utan ett visst mått av förväntan som Direktören och jag kliver på det tåg mot Gävle som Whiskymannen redan sitter på. Båda klagar de på bristande lunchintag. Sån tur då att jag laddat kylväskan med snittar med ankrillette/foie gras och en halva Bollinger...! Resandet ska ske ståndsmässigt!
På plats förses vi med ett glas husets champagne och väntar in lagkamraterna. Pokermannen sveper in strax efter oss, och några lokala vinprofiler ansluter efterhand. Förhandssnacket trampar igång. Blir det någon slamkrypare i år, som den där georgiern sist? Kommer det att vara något annat än bordeauxer? Och hur kommer Pokermannens halvtäppta näsa att påverka honom; lite som att spela med en halvskadad Zlatan...
Vinprovningsrummet är dukat och klart, och andas seriositet. Lätt sammanbitna tar vi plats. Även om det är en lek så vill ingen vika ned sig; prestigen är stor!
Reglerna är enkla: fem blinda viner serveras; vart och ett kan ge 10 poäng.
- 1p för rätt land
- 1p för rätt region/distrikt (i vid bemärkelse)
- 1p för rätt druva (dominerande druva)
- 3p för rätt årgång
- 1p för rätt årgång +/- 5 år
- 3p för för rätt producent/chateau
Vin 1
Vinmannen överrumplar oss redan från starten med ett vitt vin i första glaset. Pokermannen med stöd av Gävlefalangen lotsar raskt in oss på vit bordeaux, ca 10 år gammal. Tydlig sauvignon blanc och en del fat som dock var hyfsat integrerade.
Vår gissning: Frankrike, Bordeaux, Sauvignon Blanc, 1998, 1999 +/- 5år, Domaine de Chevalier.
Facit: Frankrike, Bordeaux, Sauvignon Blanc, 2001, Smith Haut Lafitte
Kommentar: Typiskt. En i Gävlefalangen hade noterat just detta i sitt papper. Nå; nära nog och 4p bärgade!
Vin 2
Härifrån och framåt är det rött i glasen. Urtypisk, härlig, cabernetdominerad bordeauxdoft med tydlig mognad. Här är jag på mammas gata och är snart övertygad om att vi har en St Julien i glaset. Med uteslutningsmetoden letar vi oss fram till Ducru-Beaucaillou och sjuttiotal, möjligen tidigt åttiotal...
Vår gissning: Frankrike, Bordeaux (St Julien), Cabernet Sauvignon, 1975, 1979 +/- 5år, Ducru-Beaucaillou.
Facit: Frankrike, Bordeaux (St Julien), Cabernet Sauvignon, 1978, Langoa-Barton
Kommentar: Åjovars. 4p till... så här långt är vi ganska nöjda!
Vin 3
Nu blir det svårare. Det här vinet spretar och skickar oss all världens väg. Hög syra, lite tunn i munkänslan men ändå sträv. Växer efterhand. Jag funderar på Italien, andra på allt från Sydafrika till sydfrankrike....
Facit: Frankrike, Bordeaux (St Julien), Cabernet Sauvignon, 1996, Langoa-Barton
Kommentar: Damn! En besvikelse för laget - och på vinet! Borde ha varit bättre... Typiskt Vinmannen att smyga in en vertikal mitt i allt. Ett visst mått av metakunskap smög sig in och påverkade; vinet vi gissade på visste vi fanns hos Vinmannen. Farligt att påverkas av sådant. 2p.
Vin 4
Kära nån! Nu bär det av till mumieland - ett tydligt övermoget vin med karaktär av.... vaddå? Ganska mjukt och lent och fanns det inte en doft av dill därnågonstans. Kan det vara en spanjor, kanske en rioja av inte alltför hög kvalitet? Vi börjar få tidsnöd och hugger en chansning:
Vår gissning: Spanien, Rioja, Tempranillo, 1998, 1997 +/- 5 år, Faustino
Facit: Frankrike, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, 1988, Mouton Cadet (imperial)
Kommentar: Fasen! Men allvarligt talat, hur många har koll på var en 23 år gammal 90-kronorsbordeaux lagrad på imperial befinner sig mognadsmässigt? Inte jag... 0p. Extra surt var dock den här gissningen om man ser till det sista vinet:
Vin 5
Mera mumier. Ett mycket annorlunda vin; tydlig mognad, torkade bär, viss syra... inte rönnbärs/vinbärssyrlighet dock. Här smyger sig plötsligt den där metakunskapen in igen. Pokermannen drar sig till minnes att Vinmannen har en Mouton Cadet 1988 (imperial) någonstans (har vi inte alla det!?) - kanske det här skulle kunna vara det? Om inte annat så är det en kaxig gissning! Annars skulle det kunna vara vad som helst från 60-tal och framåt, så vi garderar oss lite.
Vår gissning: Frankrike, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, 1988, 1965 +/- 5 år, Mouton Cadet (imperial)
Facit: Tyskland, Pfalz, Pinot Noir, 1993, Weingut Koehler-Ruprecht "Philippi" (dmg)
Kommentar: Nå, men udda tyska pinoter från Pfalz, tidigt 90-tal, på dubbelmagnum... Det provar vi väl lite då och då allesammans, så det borde vi ju klarat, eller? Det är ju bara att tänka på 23-årig Mouton Cadet (imp) så får ni munkänslan...! 0p.
Tja, det var bara att bita i det beska malörtsäpplet och svepa sin shot för att sedan gå ut och möta resten av gästerna och börja fila på bortförklaringarna... Nästa år kommer vi igen!
Totalsumman landade alltså på blygsamma 10 poäng, och nyckeln var naturligtvis Langoa-Barton 1996... den borde vi skopat hem åtminstone 4 poäng på, och då hade det räckt med ett par lyckade chansningar på slutet.
Resten av kvällen tillbringades i sällskap av löjrom, champagne, cocktails, entrecôte, ostar, portvin... Just portvinet fick jag inte på bild, men lurade upp oss på läktaren igen. Jag var övertygad om att det var en relativt ung vintage port; tätheten, koncentrationen, längden talade entydligt för det. Då den ändå var njutbar gissade jag på en 1994. Det visade sig vara Aeternos egen unfiltered LBV, årgång 2006! Jag vill ha en låda...
En annan blåsning kom vid desserten. En sauternes kommer blint på bordet. Inte jättestor doft och koncentration, men hyfsad sötma och bra smak. Kan inte vara jättegammal? En 90-talare som börjat mogna? Tjena...
En Haut-Barsac 1959 från L & F Granville - hur vital som helst! Låt vara att den bästa provningsförmågan vid det här laget hade sköljts bort av vällustigt intag och dryckesnjutning i stället för -provning, men 40 år fel...? Man går aldrig säker hos Vinmannen!
Kvällen avlöpte som den bara kan göra när tjugotalet vin- och matnördar umgås med ett fantastiskt urval viner, destillat, cigarrer och cocktails. Lämnandes en skog av glas bakom oss tumlade Direktören och jag in på hotellet strax efter fyra på morgonen, synnerligen nöjda med tillvaron!
Tack, Vinmannen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar