onsdag, augusti 24, 2011

2001 durfort-vivens... igen!

Ett av mina mest bloggade viner… En låda köptes på SB:s vinauktion våren 2008, och det här var en av de sista flaskorna. Två kvar, tror jag. Jag har aldrig varit särskilt översvallande i mina recensioner. Det har känts lite grinigt och haft ett störande, grönstjälkigt inslag (tulpanstjälk/grön paprika…). Vid ett tillfälle ställdes det mot Talbot 2001 och Batailley 2001 och fick lomma hem som klar trea... Hårt liv för en deuxieme cru!

I kväll är det plötsligt riktigt bra! Doften är en skön blandning av friska bär-/fruktaromer och en lätt murrig, jordig känsla, kombinerat med en djupgivande animalisk ton. Den växer under kvällen till i parfymerad elegans och blir ett riktigt snyggt sniff-vin. Inte ett grönt stråk så långt näsvingarna når! I munnen är det fortfarande ganska slankt, men ändå med bra bredd. Smaken känns något mer mogen än doften, men balansen mellan frukt och mognad är jättefin!

Fortfarande inget stort vin, men den bästa flaskan hittills. Ganska lätt och elegant; ett vin som om jag hade fått det blint kanske till och med hade kunnat placera i Margaux. Det är så typiskt Bordeaux men samtidigt långt från Pauillacs/St Juliens i mitt tycke mer blyertstonade viner. Allt tjat om feminint/maskulint är ganska tröttsamt när det gäller vin, men om man med feminint menar sirligt, elegant, finstämt och ganska så finlemmat, då passar det bra här!

3 kommentarer:

peblin sa...

Den handlas väl som en femtecru på liv-ex, så helt förvånande är det inte för stackars Durfort...

Vintresserad sa...

Låter som det är dags att prova en flaska 2001 DV. Har även några 2004or. Generellt verkar 2001or vara i en bra och drickvänlig fas nu. Har du möjligen provat 2001 och 2004 DV bredvid varandra? MVH - Vintresserad

konjären sa...

@peblin: Nej, det verkar just som att Margaux har flest överklassade slott - eller underpresterande i förhållande till klass, snarare... Jag fick möjligheten att prova Chateau Margaux 1986 igår, och blev inte knockad av stolen som jag blivit av t ex Latour. Jag är och förblir en Pauillac-kille!

@Vintresserad: Jag tycker generellt bra om 2001 och deras price/performance-ratio är riktigt tilltalande. De lite mindre slott som jag har/har haft verkar prestera som bäst nu. Dessvärre har jag ingen erfarenhet av Durfort-Vivens 2004, men det är ju ett år som jag tycker har likheter med 2001 så den har väl alla förutsättningar att bli riktigt trevlig om ett par år - eller redan nu? Lycka till!