måndag, november 26, 2007

måndag är det nya söndag

Det har blivit en tradition på kort tid; när jag avslutar en beredskapsvecka krävs det ett schysst vin till maten. Den här gången grävde jag fram en Chateau Poujeaux 2002 ur vinrummet. Inköpt förra hösten för 249:-, och med en druvblandning av 50%CS, 40%ME, 5% CF och 5% PV. Ett år på ekfat, varav hälften nya. Som kuriosa informeras också om att slottet en gång var uthus åt Chateau Latour... Chateau Pojeaux är en av få Cru Bourgeois som letar sig in på Decanter´s Fine Wine Price Watch, och det omnämns i olika sammanhang som stabilt presterande.

Nå; färgen är mörkröd med en dragning åt blekning i kanten. Doften är skönt klassisk Bordeuax men inte lika kraftfull som La Tour de By. Hustrun hittar drag av gammal nattblöja vilket inte låter så tilltalande. Själv vill jag påstå att det finns en del mörka bär, vanilj, ceder och läder i doften. Vid glasbyte tonas också blöjan ned...
Smaken är ganska slank, med sammetssträva tanniner, relativt lång och utvecklande i munnen, en del mörka bär men ingen påträngande fruktighet, balanserad. Gott, till och med mycket gott, och väl passande till en köttbit med tillbehör för att fira återvunnen frihet. Kanske inte helt övertygande för priset, dock, men flaskan är ju sedan länge betald och glömd...!
På Cellartracker får vinet godkänt med betyg på 88 och noteras att den gör sig bra med mat. Håller med.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Tack för en bra blogg. Angående Chateau Poujeaux, vad tror du 02an har för lagringspotential?

Mvh
Richard

konjären sa...

Hej!

Tack för kommentaren. Rörande Pojeaux' lagringspotential så är min gissning att det inte rör sig om ett extremt lagringsdugligt vin. Det hade redan fått en del mognadstecken; frukten var nedtonad och färgen mer mörkröd än blåröd. 2002 är ju inte heller någon "stor" årgång i Bordeaux utan lite av ett mellanår. Inget fel på vinerna, men de anses inte generellt ha stor lagringspotential och därmed inte heller nå de absoluta topparna.

Om man skulle ge sig på något så vanskligt som att rangordna de senaste årgångarna i Bordeaux så skulle jag - utifrån mer läst än prövat - föreslå: 2005, 2000, 2003, 2001, 2004, 2002. Sammanfattningsvis så innebär det att jag tror på ett livsspann på tio-tolv år, självklart något beroende på lagringstsemperatur. Cellartracker gissar på 2006-2013 som "drinking window". Det verkar rimligt.

konjären sa...

UPDATE:
Ett vanligt förekommande sätt att bedöma lagringspotential är att se hur vinet beter sig efter någon dag öppnat i kylskåp. När jag idag återvänder till Pojeaux -02 efter två dagar i karaff (med lock) har vinet bleknat en del smakmässigt, men det jag beskrev som sammetssträva tanniner finns i stor utsträckning kvar. Min, högst oprfessionella men dock, bedömning är att vinet sannolikt klarar sig bra några år till, men att det kanske inte kommer att utvecklas så mycket mer. Drick nu eller inom ett par år.

Anonym sa...

Tack för en mycket utförlig undersökning! Det lutar åt att jag korkar upp framåt jul.

Mvh
Richard