fredag, augusti 10, 2007

går det att fynda på systemet?

Tja, ibland kanske. Vid ett besök på det bolag, Täby Centrum, som ligger närmast mitt arbete, hittade jag en del udda, enstaka flaskor på hyllan för utgående varor. Somliga saknade hylletikett, och när jag frågade personalen om en ensam stackars bourgogne som stod övergiven försvann den tillfrågade damen onödigt länge. Efter en mycket lång stund kom en yngre man tillbaka med flaskan, beklagade dröjsmålet, berättade att de fortfarande letade men att de inte hittat något. Flaskan tillhörde nämligen ett parti som de tagit över från en annan butik.


Till slut kom han tillbaka, och konstaterade uppgivet att han inte kan hitta flaskan någonstans, men att han hittar samma producent, Potel, för ett par Grand Cru-viner. Jag väntade mig ett: "...så tyvärr kan jag inte sälja flaskan eftersom jag inte vet priset.", men förvånad hör jag honom i stället säga: "...så jag har skrivit ut en lapp till vinet som du kan visa i kassan och så får du köpa den för 109:- om du vill, och jag tror inte att du gör en dålig affär!" Vad säger man? "Taget!"

Att jag inte skulle betala ett överpris förstod jag, frågan var bara hur billigt jag kom undan. Lite sökningar på nätet gav senare vid handen att vinet kanske borde ha legat på ca 150:- i stället; ingen jättevinst men en schysst rabatt - och framför allt ett oerhört serviceinriktat beteende! Att jag vid samma tillfälle fick köpa tre flaskor Trimbach Cuvée Fréderic Emile 2001 (listpris 314:-) för samma pris som 2003:an (290:-) gör att det känns som en bra eftermiddag på det statliga monopolet...!

4 kommentarer:

finare & vinare sa...

Svårt att se på etiketten, men det ser ut som 2005. Vi drack några Potel Bourgogne Rouge årgång 2003, som såldes ut till vrakpris (cirka 85 kr) för ett år sedan eller två, och gick åt fort. Rätt använda var de inte så tokiga, men lätta, lite grönt kartiga och lingonsyrliga förstås. Listpriset var typ 102 eller något sådant. 2005 borde ju vara värd dina 109 sekiner...

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

2003 finns fortfarande i BS (nr 81789) för just 109 kr vilket priset var (ungefär) innan prissänkningen till 85 för de sista flaskorna i butik (som finare vinare verkar ha hittat). Frågan är om inte den här flaskan om det nu är en 2005:a kan vara en icke uthämtad flaska från BS? Bolaget på Norra Stationsgatan har inte sällan en del sådan flaskor från BS hemma på hyllorna. Att det inte framkommer vilken årgång man får är ju tyvärr som bekant alltför vanligt. Skriv gärna en rad när du provar, konjären.

finare & vinare sa...

Visst Frankofilen, Norra Stationsgatan är ibland lite av en fyndlåda för udda outhämtade eller slutanmälda viner. Vi plockade en flaska 2001 Les Ruchets där, plus en del annat gott. Mörby Centrum är ibland sist att få slut på nyheter. Så en sväng dit kan vara värt besväret...

mvh,
FInare & Vinare

Ingrid sa...

ja små systembolag på landet kan också vara riktigta guldgruvor ibland. Trevlig blogg!