tisdag, januari 20, 2015

vinmannens kalas - upprepad förnedring är karaktärsdanande!


För - om jag räknat rätt - femte året i rad är det kalas hos Vinmannen med sedvanlig utmaning i form av en blindprovning för oss vinnördar. Vi är bjudna dit till kl 17, och medan övriga gäster trillar in svettas vi i det anslutande konferensrummet med att artbestämma fem viner. Att det är vi som är underhållningen till fördrinken är liksom en del av konceptet som vi snällt vant oss vid.

Hittills har det ju handlat mer om lyteskomik än om beundran av vår precision och samlade förmåga. Men i år kändes det annorlunda. Revanschlusten var stor. Flera i laget utbytta mot nya förmågor - bland annat Korkdragaren som ju tillför seriös vinkunskap och runt 250 provade viner i veckan. Motsvarande min årsdos, kan jag tänka... IT-mannen var också med för första gången - ett välkommet tillskott ifall det skulle komma någon kalifornisk Zinfandel på bordet. Överlag kändes det som en bra blandning av rutin och nytt blod i laget.

Som ständig kapten gick jag runt och förbjöd medlemmarna att dricka negroni före provningen. Malört är inte bra för smaklökarna...

Reglerna är i princip desamma år för år, även om poängförutsättningarna varierat något. Fem viner serveras blint. Vi får i år poäng för kategorierna Land (1p), Region/distrikt (1p), Dominerande druva (1p), Årgång (5p), Årgång +/- 5 år (1p), Vin (5p), och måste upp i 15 poäng av 70 möjliga för godkänt. I potten ligger en uppgradering av kvällens middag vid lyckat resultat, och en straffshot av en isländsk likör (?) med en bit islandslav i... beskriven av Vinmannen som något av det styggaste han har provat. Och han har provat en del styggt. "Det får tequila att skina med stilistisk elegans i jämförelse!", utbrast han målande.

För att engagera publiken får de ställa varsin "ja/nej"-fråga som Vinmannen måste besvara. Vi får också tre sådana livlinor, och kan på så sätt lista ut att inte alla viner är från 1900-talet, att minst tre av dem är från Frankrike/Italien, att glas nummer 4 inte är spanskt, att inget vin är från 1991 osv... Busenkelt, eller hur? Here goes...

Glas 1
Relativt ung färg, tät, lite blå; vanilj och fat blandat med blå frukt i doften; relativt modernt intryck. Inte min gata alls. Lite profillöst för mig...
Gissning: Argentina, Mendoza, Malbec, 2010, 2008 +/-5, Lindaflor
Facit: Penfold´s Kalimna Bin 28 Shiraz, 2010. (6p)

Vinmannen är hygglig och börjar med att vi prickat årgången helt rätt! Med bonusgissningen +/- 5år ger det oss totalt 6 poäng på första vinet. Bra start, trots allt. Tänk positivt.... vem har enetligen koll på allt från Nya Världen!?

 


Glas 2
Mer mogen till färg och doft. Doften har järniga inslag som är svårplacerade, tillsammans med den torkade frukten. Jag tycker jag hittar såväl tobak som kryddor. Ganska slank. Vi vacklar fram och tillbaka... 50-60-tal? Men vad? Lite italienska vibbar diskuteras, men kan det verkligen vara en barolo?! Känns också fel. I sista stund ändrar vi till en 60-talsbordeaux...
Gissning: Frankrike, Bordeaux, Cab S, 1964, 1964 +/- 5, Leoville-Barton.
Facit: Nino Negri Sfursat 5 Stelle, 2001. (0p).

Jaha. Torkade druvor... ingen av oss såg det komma. Läktarplats...Glas 3
Hmm... Får först Aussie-känsla. Men visst är det en shiraz/syrah? Örtig, saftig, hyfsad struktur... Vi stannar nog i Frankrike ändå. En Hermitage med viss mognad?
Gissning: Frankrike, Rhône, Syrah, 1996, 1993 +/- 5, Marquis de la Tourette.
Facit: Abadia Retuerta Pago Valdebellon (Cab S), 1998. (1p)

Alltså... jaha. Eller... va?! Tröstpinne för att vi fick in årgång +/- 5 år, stolpe in...


Glas 4
Men här är det ändå en barrskogskänsla av kåda och en del undervegetation bland frukten... ganska slank och balanserad. Vi famlar runt i Sydfrankrike utan att landa. Grenache och en nittiotals-Chateauneuf, möjligen tidigt 2000?
Gissning: Frankrike, Rhône, Grenache, 1999, 2001 +/- 5, Bosquet des Papes.
Facit: Domaine Gauby 2005 (Grenache/Carignan). (3p)

Ja, jo... inte helt galet ändå. Vi får poäng för Grenache även om det är nära 50/50 i blandningen. Nio poäng inför sista omgången. Det räcker att sätta årtalet för att vi ska vara hemma!


Glas 5
Viss mognad, men ändå ganska sträv och tanninrik. Vad är det här...? Vi har svår tidsbrist vid det här laget - allt sker ju med en begränsad tidsrymd till förfogande - och hasplar snabbt ur oss något till slut. En hyfsad Aussie-shiraz från 90-talet - why not?
Gissning: Australien, McLaren Vale, Shiraz, 1998, 1995 +/- 5, Cullen.
Facit: Agricola Punica Barrua Isola dei Nuraghi IGT 2002, dubbelmagnum (Carignan). (0p)
 

 


När krutröken lagt sig grinade sanningen mot oss från tavlan. 10 poäng av 70 möjliga. Och 5 poäng från godkänt. Eller "skamgränsen" som Vinmannen med ett brett leende kallade den. Och i år som det varit så lätt!?


Jag undrade förstås var alla mogna bordeauxer höll hus? Och inte en enda bourgogne? Rent handikappande förutsättningar, ju...!


Men som vi senare på kvällen konstaterade; den bästa födelsedagspresenten vi kan ge Vinmannen är nog att få klura ihop den här mariga prövningen och sedan att han får lyssna på våra famlande resonemang... och själva har vi fantastiskt roligt såklart!

När vi serverades de vanliga, rågade måtten med fulsprit - och den här islandslavshistorien var tamejtusan rejält vederstygglig! - brast vi samfällt ut i vårt nya stridsrop: "Nästa år i Gävle!"


Tack för ett som vanligt fantastiskt kalas, Vinmannen - we'll be back...!
3 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Hedervärt resultat! LOL

-P

Henrik sa...

Vad säger en nybliven tonåring som Negris Sfursat om att bli utsedd till 50-åring? Komplimang? Missfirmelse av tjänsteman? En efterlysning?
Blint är fantastiskt - men borde inte Korkdragaren ha provat Kalimnan i olika årgångar ett antal gånger genom åren?
Jag skulle skylla allt på honom ...

konjären sa...

Per: Tack för det...! Som sagt, ödmjukheten får sig en rejäl dos där i januari så den ska stå sig året ut! :-)

Henrik: Negris Sfursat höll sig föredömligt kort på den efetrföljande presskonferensen. Det är ju ett vin som med sina bas av torkade druvor är van att missbedömas på blindprovningar. Att ha misstagits för en, som den uttryckte det, "hyfsad bordeaux från -64" var den väl inte helt nöjd med. Den hade föredragit -61 eller möjligen -59, vilket ju säger en del om vinets i sig goda smak...

Korkdragaren svor ljudligt vid flera tillfällen denna kväll. Vi får se om han finns med i Team 2016 eller om han sätts på transferlistan...