tisdag, december 16, 2014

2007 roda 1 reserva


Roda I Reserva 2007 är ett sånt där spontant flygplatsköp när man inte hinner vrida alltför mycket på flaskorna i taxfreen och ändå tycker att det vore kul att ha med sig något spanskt som minne från Barcelona när den svenska vintern ter sig grå och mörk. Som nu.

Jag har tidigare köpt hem det enklare Roda II, men det var ågra år sedan. Omdömet då var väl inte översvallande, men kvalitetsskillnaden till den här nivån är tydlig. Hustrun märker direkt att det är något annorlunda i glaset och stirrar klentroget på mig över glaskanten.

"Det här är inte bordeaux. Inte ens franskt...?"
Hon tar sig, hustrun - man får ge henne det...
"Men det är väl inte Nya Världen... kan det vara spanskt - kanske en rioja?"
Imponerande!

Vinet är också ganska imponerande, utan att vara magnifikt eller ens stort. Men välgjort och balanserat, och bra det. Fruktig, varm doft; lätt volatila inslag men dominerat av blåbär, körsbär och vanilj. Mjuk munkänsla men ändå ett bra grepp om smaklökarna; fruktig, lätt kryddighet; fortfarande ung. Ett gott vin på det hela taget. Hustrun blir lite besviken när hon får höra det svenska priset - det här hade hon gärna druckit regelbundet. På Barcelonas flygplats gick det på knappt hundringen mindre, om jag minns rätt. Ett bra köp.

Inga kommentarer: