Så var det dags att sätta sig på tåget igen för en tur upp till Gävle och gammelvinsprovning. Vinmannen råkade som av en händelse ligga på lite för mycket gammalt vin; enstaka udda flaskor utan - som han själv uttryckte det - någon annan inbördes ordning än att de har ropats in från vinauktioner huvudsakligen utomlands. Att de dessutom hade en och annan skadad etikett gör dem särskilt lämpliga som provningsobjekt för oss som bryr oss mer om innehållet!
Många av dem är buteljerade av negocianter eller av oberoende buteljerare och vinhandlare, vilket Vinmannen framhåller inte självklart betyder sämre än slottsbuteljering. I tider när vissa vinhandlare hade mer pengar än vissa slott kan det till och med vara av bättre kvalitet. Goda erfarenheter av t ex Vandermeulens efterkrigsbuteljeringar stödjer det påståendet... Påfallande ofta kan de dock betinga ett lägre marknadspris än slottsbuteljeringar vilket bidrar till att den här sortens övningar fortfarande går att göra utan att pantsätta villan.
Plats för provningen tillhandahölls välvilligt av Lektorn (i brist på bättre epitet - eller är det Adjunkten...?!) och alla hade med sig ett sexpack valfria glas. Provningen innehöll 12 viner och arrangerades i 3 x 1961, 3 x 1959 och 6 gamlingar.
De två första flighterna hade det gemensamt att de innehöll en bourgogne, en bordeaux och en chateauneuf-du-pape. Dessa serverades öppet. Jag försökte mig på något slags poängsystem, eftersom vi skulle avkrävas omdömen om favoritvin.
1. 1961 Savigny-les-Beaune, cuvée Huyer (negociant Huyer?)
Klar, lätt roströd färg. Uttrycksfull, komplex, "mörk" doft av mogna jordgubbar, kryddighet och sandelträ. Skolboksexempel på mogen bourgogne! Ganska lätt, frisk och komplex smak. Lite för gles för högsta poäng men mycket god. +++(+)
2. 1961 Chateau Giscours (Wolff vinhandel, Bryssel)
Klarröd med tegeltoner och en lätt, lätt grumlighet. Doften inte helt övertygande; inte TCA men ändå en smula unken källare och mögel... Doften blir dock bättre efterhand. Smaken är inte heller riktigt som jag vill ha den; lite stum. En off-bottle? ++ (?)
3. 1961 Chateauneuf-du-Pape, cuvée Avril (buteljerad av Boon Hecking?)
Klar, lätt roströd färg. Tydliga inslag av rostfritt stål, järn och rost i doften. Smaken ganska sammansatt med inslag av mörka, söta plommon och viss örtighet som övergår till friska jordgubbstoner mot slutet. Trevlig utan att övertyga helt. ++(+).
4. 1959 Chambolle-Musigny (negociant T. David & L. Foillard?)
Tegelröd i färgen med dragning åt orange; lätt grumlighet. Doft av aceton, bränt socker, madeira, russin. Inte ospännande men oxiderad och klart over-the-top. Påminner lite om den 1912
Clos du Roy vi provade häromsisten... +
5. 1959 Phélan-Segur (Wolff vinhandel, Bryssel)
Klar, ljust sammetsröd färg med tydlig tegelkant. Ren, frisk, lätt bordeauxnäsa utan alltför markerade drag. Tydliga cassistoner i smaken och bra struktur, grepp och balans. ++++
6. 1959 Chateauneuf-du-Pape (negociant Huyer?)
Klar orangetonad tegelfärg. Kryddig och frisk doft. Största munkänslan i flighten; maffig och fyllig inledningsvis för att i den långa eftersmaken klinga ut i mer burgundiska toner med kryddor och röda bär. +++(+)
Min favorit blev alltså
1959 Phélan-Segur, medan många höll 1959 Chateauneuf eller 1961 Savigny-les-Beaune som favoriter. Intressant att notera var hur bourgognelikt jag uppfattade båda Rhônevinernas eftersmak. Tillfällighet eller mönster?
---ooo---
Nu var det dags att växla upp ett snäpp... Sex halvblinda viner; dvs kända viner men inte i vilket glas. Fem av dem gamla bordeauxer, medan den sjätte var en så mystisk flaska att inte ens Vinmannen kunnat identifiera den. Det går inte ens att säga säkert att det är ett bordeauxvin. Den som till äventyrs sitter inne med upplysningar om 1949 La Tour de Guerrier ombedes därför höra av sig...
Listan vi hade att utgå från var:
1. 1953 Ch Léoville-Barton
2. 1949 La Tour de Guerrier
3. 1945 Ch Gazin
4. 1938 Ch Lynch Bages
5. 1937 Ch Gazin
6. 1928 Ch Malescot-St-Exupery
Inga viner man samlat på sig särskilt mycket referenskunskap omkring, men som det ändå skulle visa sig gick ganska väl att ringa in med lite uteslutningsmetod. Helblint skulle det varit en helt annan fråga, såklart... Jag avstod från betyg i den här flighten.
Glas 1.
Klar tegelröd färg. Doft av svarta Bassetts vingummi och sötaktig smak med lätt kryddighet och hyfsat grepp. Svårplacerad. Min gissning:
1949 La Tour de Guerrier
Facit:
1949 La Tour de Guerrier.
Märkligt vin som en del höll som ett av de bästa; jag tyckte det var lite för anonymt för det.
Glas 2.
Brunröd, ganska mörk färg. Mogen doft med lite polish/lösningsmedel och inslag av hampsnöre (!). Smak av söta plommon, kryddor och "exotisk tobak" - vad nu det kan vara... Har i mitt tycke släktskap med vin 3 och 4 men känns äldre... Svårt. Min gissning:
1937 Ch Gazin
Facit:
1928 Ch Malescot-St-Exupery.
Med facit i hand så var det här ganska tydligt kvällen äldsta vin, och inte så likt 4 som jag först tyckte...
Glas 3.
Kompakt rödbrun färg. Doft med volatila inslag, björnklister och plommon. Lite gles och mörkfruktig smak med toner av cassis. Velar mellan Pomerol och vänstra stranden, men cassistonen fäller avgörandet... Min gissning:
1928 Ch Malescot-St-Exupery
Facit:
1945 Ch Gazin.
Trion 2 - 3 - 4 hade för mig - särskilt inledningsvis - stora likheter, främst doftmässigt.
Glas 4.
Kompakt brunröd färg; också här en smula volatil doft men renare. "Dammigt" i smaken, men silkeslent, mjukt, kryddigt... Måste vara Pomerol. Min gissning: 1945 Ch Gazin
Facit: 1937 Ch Gazin.
Det är kanske lite elakt att ha Pétrus 1947 som måttstock när det gäller mogen pomerol, men faktum är att det fanns klart släktskap!
Glas 5.
Klar, tegelröd färg med tydliga cassistoner och left-bank-känsla i den mogna doften. Smaken fortsätter i samma linje med fin cassisfrukt, bra längd och struktur. Jättetrevligt moget vin. Min gissning: 1938 Ch Lynch Bages
Facit:
1938 Ch Lynch Bages.
Riktigt bra för ett tveksamt år!
Glas 6.
Utseendemässigt yngre vin; sammetsröd färg med tegelkant och doft av cassis och tobak. Mycket len med bra längd, struktur och smak. Cabernetdominerat, elegant och yngst i flighten. Min gissning: 1953 Ch Léoville-Barton
Facit:
1953 Ch Léoville-Barton.
Det vin i flighten jag helst hade sett till en måltid!
Även om ett par av vinerna kanske inte presterade på sin bästa nivå så får man vara mycket nöjd med att prova 12 viner med en snittålder på över 60 år och få det här utfallet. Särskilt som vinernas proveniens är svårkontrollerad under hela deras livstid...
Efter detta grillade de som ville och åt matsäck för de som ville, och samtalen om vin fortsatte. Värden bjöd på ännu en utmaning när grillvinet sinade, och jag får väl vara nöjd med att faktiskt pricka kommunen (Margaux) med enda ledtråd att det var en bordeaux. När vi senare fick decenniet (1980-tal) så gick det ganska lätt att gissa årtalet (1987).
Ett i mitt tycke drickvänligt vin i en lättare stil; som väntat från ett svagare år, men klart trevligt till en köttbit! Tack, Lektorn!
Och såklart stort tack Vinmannen som skramlar ihop dessa dammiga buteljer till sköna provningar emellanåt!